Männen hade gjort konkreta förberedelser för att skjuta bland annat poliser vid Sveriges riksdag. Lyckligtvis kunde de stoppas. Det blir dock en viktig påminnelse om de hot som Sverige möter, och hur viktigt det är med nära europeiskt samarbete för att mota dem.
Det var förra sommaren som Säpo beslutade om att höja terrorhotnivån. Beslutet förnyades på nytt i januari. Den höga terrorhotnivån visar sig vara nödvändig, bland annat med hänsyn till männen som greps i Tyskland.
Och åtgärder har vidtagits. För knappt tre månader sedan presenterade regeringen en ny strategi mot våldsbejakande extremism och terrorism. I den anges insatser som på olika sätt ska förebygga, förhindra, skydda och hantera dessa typ av brott. Bland annat framhålls samarbete inom EU som en viktig del.
Strategin är välkommen. Samtidigt måste man också se den för vad det är. Det saknas konkreta förändringar som möjliggör ett mer omfattande arbete för brottsbekämpning. Ett talande exempel är att den nya strategin innebär att ”svenska myndigheter aktivt ska ta del av kunskaps- och erfarenhetsutbytet inom EU Internet Forum och delta i det arbete som görs av Europol”. Fortsätt som tidigare, med andra ord.
Det kommer visserligen inte som en chock. Svenska regelverk brukar vara stelbenta och ta lång tid att ändra. Just därför är det viktigt att vi också möjliggör mer europeiskt samarbete där vi kan tillgodogöra oss andra länders verktyg.
Den som har läst Diamant Salihus bok När ingen lyssnar förstår hur viktigt europeiskt samarbete vid brottsbekämpande kan vara. I boken beskrivs hur fransmännen lyckades knäcka den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat. Tack vare det kunde Sverige lagföra flera gängkriminella.
Flera gängkriminella kunde lagföras – tack vare Frankrike. Att de två männen kunde gripas är tack vare Tyskland. Att vi kommer bekämpa terrorism och brottslighet kommer vara tack vare europeiskt samarbete.
9 juni är det EU-val. Det är ännu inte klart exakt vilka frågor som respektive parti kommer driva som sin viktigaste. Förra valet utropade Moderaterna brottsbekämpning, i synnerhet bekämpning av terrorism, som en av sina valfrågor. Återstår att se vad partiet väljer i år. Europeiskt samarbete mot terrorism och brottslighet behövs dock. Kanske mer än någonsin. Det parti som tar sig an frågan är en god kandidat för en röst till EU-parlamentet.