Hon är KD-ideologen som slåss för eviga värden

Maria Maric är ideolog vid den kristdemokratiska tankesmedjan Civitas, och kandidat till Europaparlamentsvalet för KD.

Maria Maric är kristdemokratisk ideolog och kandidat till Europaparlamentet.

Maria Maric är kristdemokratisk ideolog och kandidat till Europaparlamentet.

Foto: Privat

Ledare2024-02-10 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Kristdemokratin har beskrivits som den mest framgångsrika ideologin i Europa efter andra världskriget. Däremot är den inte särskilt välkänd i Sverige. Många förknippar nog KD framför allt med familjefrågor. Är familjen ett uttryck för ideologin?
– Ja, det handlar ju om idén att samhället byggs underifrån, i de små sammanhangen och alla institutioner som läggs ovanpå finns som stöd. Familjen är inte den enda gemenskapen och för alla människor är den inte heller den viktigaste. Men det är den första som vi hamnar i. Barn som växer upp tryggt blir också ofta trygga vuxna som klarar sig själva och kan hjälpa sina medmänniskor. Därför tycker vi att samhället ska stötta familjerna.

Vad skiljer kristdemokraterna från konservativa? Många – även kristdemokrater – beskriver KD som konservativt. Och konservativa partier, till exempel det gamla Högerpartiet, värnade också familjen. 
– Om jag skulle våga ge min bild så tänker jag att konservativa stöttar familjen mer ur den vuxnes perspektiv. Kristdemokratin vill alltid värna den svagare och den sårbara i familjen är barnet.
– Med det sagt finns det mycket gott att dra från konservatismen. Kristdemokratin och konservatismen möts i synen på förvaltarskapet. Att respektera det som varit tidigare och samtidigt tänka långsiktigt framåt. Inte ha för snabba svängningar.

I dag är det allt fler som växer upp utan en kontakt med den kristna religionen. Färre går i kyrkan och konfirmeras. Vad innebär det för sikt för kristdemokratin som politisk rörelse.
– Tyvärr innebär det att det inte går att förklara kristdemokrati med samma ord som förr. Ta till exempel ordet ”nåd”. Hur många skulle förstå det i en svensk politisk kontext? Vi riskerar att tappa grunden för vårt etiska modersmål.

Ute i världen är det inte alltid självklart om kristdemokratin står till vänster eller till höger i politiken. Här i Sverige placerar nog de flesta KD som starkt till höger. Varför har det blivit så?
– Kristdemokrater kan tycka vänster eller höger i olika frågor, så är det. Men i svensk politik är vänster-högerskalan cementerad. Inget parti kan stå utanför. I den svenska kontexten står KD mer till höger i politiken för att det är sådana lösningar vi ser. Men det blir så i förhållande till hur andra partier rör sig och placerar sig. Som kristdemokrater kan vi aldrig börja med att fråga ”är det här en höger-åsikt?”. Vi måste utgå ifrån våra egna grundprinciper: människovärde, förvaltarskap, solidaritet och betoning av de små gemenskaperna.

Nu ingår KD i en regering som har stöd av SD. Ni har också talat om behovet av svenska värderingar. Men de flesta svenskar ser nog kristendomen som något universellt. Hur fungerar egentligen kristdemokrati ihop med nationalism?
– I svensk politik tycker jag att kristdemokrater lyckas att arbeta för internationell solidaritet. Vi står för ett fortsatt högt bistånd men vi har också drivit frågan om Nato och stöd till Ukraina. Det är också en form av internationell solidaritet.
– Det är inget fel att känna kärlek till sitt fosterland. Men i talet om svenska värderingar tycker jag att det blivit en glidning. Vi kristdemokrater ska bygga vår politik på värden. Dessa är beständiga och viktigast av alla är människovärdet. Även KD-politiker blandar korten när de inte skiljer på värden och värderingar. Värden är konstanta, värderingar är åsikter.

Läser man på om den europeiska kristdemokratin finner man att den har en viktig grund i den katolska socialläran. Är det verkligen något som fungerar i Sverige?
– Om någon tar sig an och faktiskt läser tegelstenen som är den katolska socialläran kommer de hitta mycket radikala åsikter redan på de första sidorna. De handlar om arbetares rättigheter. Att arbetande människor ska kunna leva på en lön. Men också ha tid att vila, att vara med sin familj och till och med ha tid att bruka sin egen lott. Däremot är det inte klasskamp man vill uppnå utan en samhällsgemenskap.
– Katolikerna har en tradition av att tänka djupt och länge över svåra frågor. Politiker borde också vara så modiga. Inte känna efter med fingret vart det blåser utan faktiskt stå upp för vad man tycker. Sedan kan man förstås ta till sig allt det utan att vara troende, precis som med kristdemokratin.