Alla klarar av att fördöma dem samt eventuella mer samtida efterapningar. Att försöka utrota kulturella och akademiska uttryck som är misshagliga för den egna ideologin är ett tecken på maktfullkomlighet, på extremism och på ondska.
Förstörelsen av biblioteket i Alexandria ses som en tragedi även om det kan ha varit en ren olyckshändelse. Islamiska staten begick inte bara brott mot människors personer utan mot deras kulturer. IS-terroristerna förstörde enorma mängder historiska och kulturella lämningar. De visste att det var ett effektivt sätt att förstöra ett folk. Att förneka någon dess historia är att döma dem till undergång. Det var därmed ett sätt att döda även man inte fysiskt lyckades ta livet av. Alla kunde se detta och upprördes av det.
Trots att detta är uppenbart för var och en är det ont om röster som höjs mot den totalitära vänsterns krav på kulturella rensningar som nu sveper över västvärlden i kölvattnet av att den svarta mannen George Floyd mördades av en vit polis i Minneapolis i USA. Statsmedier och företag gör gemensam sak i att knäböja framför en rörelse som kräver deras underkastelse och lydnad.
Warner Brothers har plockat bort klassikern Borta med vinden från sin nya strömningstjänst HBO max. Kärlekssagan som utspelar sig på en bomullsplantage under amerikanska inbördeskriget har förklarats innehålla ”etniska och rasrelaterade fördomar” som ”var fel då och som är fel nu”.
Samtidigt har komediserien Little Britain, gjord av och med komikerparet David Walliams och Matt Lucas, tagits bort från brittiska BBC:s streamingtjänst Iplayer, Britbox samt Netflix. Detta då ”tiderna har förändrats sedan serien först sändes” vilket var 2003-2005. Några av problemen anses vara att Walliams spelade en svart kvinna och att båda komikerna klär sig som kvinnor, även transkvinnor.
BBC har även plockat ned ett avsnitt av John Cleeses klassiska komediserie Pang i bygget från strömningstjänsten UKTV. Avsnittet är det förmodligen mest kända och kretsar kring att Cleeses hotell får besök av en tysk familj varpå han i ett tilltufsat skick gör sitt, nåja, bästa för att inte nämna andra världskriget. Avsnittet innehåller även en med dagens mått mätt tämligen rasistisk utläggning av major Gowen, en av hotellets stamgäster.
Majoren var dock en otidsenlig figur redan när serien skapades. Det är en stor del av hans funktion. Även om så inte vore fallet vore det dock fel att ta bort avsnittet. Fel förresten, det räcker inte riktigt till. Det är historielöst, fördummande och hjärntvättande.
Författaren George Orwell förstod allt detta bättre än någon annan. Hans dystopiska 1984 har nu till stor del blivit den värld vi lever i. I romanen förklarar protagonisten Winston Smith: ”Varje registrerad uppgift har förstörts eller falsifierats, varje bok har skrivits om, varje tavla har målats om, varje staty och gata och byggnad har döpts om, varje datum har ändrats. Och den processen fortgår dag för dag och minut för minut. Historien har stannat. Ingenting existerar utom ett ändlöst nutiden i vilken Partiet alltid har rätt.”
Samtiden har både sina brister och förtjänster. Men låter vi dess för stunden mest högljudda ideologer underkasta sig inte bara oss själva utan det förflutna och framtiden saknar vi så såväl riktning som mening. Vi blir boskap. Det är aldrig goda människors önskan. Egentligen vet vi det. Så låt oss inte göra dem till lags som vill utföra dessa moderna motsvarigheter till bokbålen.