Hemlig bankverksamhet stöttar terror och gäng

Sverige har, till följd av betalningssystemet hawala, blivit en fristad för penningtvättare och terrorfinansiärer.

Hawala är ett informellt banksystem för överföringar mellan närapå alla länder vid det här laget.

Hawala är ett informellt banksystem för överföringar mellan närapå alla länder vid det här laget.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2023-10-28 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Dagens Industri har rapporterat omhur kriminella nätverk tvättar sina pengar via ett underjordiskt finansielltsystem, utom räckhåll för myndigheterna. Betalningssystem som på arabiska kallas hawala, används ofta för att föra över pengar till länder som saknar fungerande bankverksamhet.

Systemet är papperslöst och överföringarna går inte att spåra. Strukturen ökar därför möjligheten till anonymitet vilket gynnar illegala syften. Inte minst finansiering av terrorism.

Att detta sker är ingen nyhet. Redan 2008 flaggade Ekobrottsmyndigheten för att kriminella visade intresse för somaliska hawalakontor i Stockholm. Men trots upprepade varningar från det internationella antipenningtvättsorganet Financial Action Task Force, har inga skarpa åtgärder vidtagits.

Invändningen har varit att hawalasystemet är enda sättet för invandrargrupper från Afrika och Mellanöstern att skicka pengar till sina hemländer. Och så är det, många förlitar sig på hawala för att skicka pengar till sina familjer, som sedan används till grundläggande behov av mat, vatten och sjukvård.

Men kan då till exempel en ”tillfredsställande reglering” som finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) nämner hjälpa? Mycket osäkert. För även om staten redan 2018 tillsatte en specialistgrupp för att övervaka verksamheten, har föga hänt.

I stället framgår det i en rapport från Säkerhetspolisen och ett tiotal andra myndigheter att så stora summor flödar via hawala att ”mycket allvarliga” effekter redan har uppstått, detta i form av ”underblåsande av parallellsamhällen, ökning av organiserad brottslighet och kanalisering av brottsvinster”.

Tidigare i år infördes en regel som tvingar växlingsfirmor och andra betalningsförmedlare att uppge ifall de bedriver hawala-verksamhet. Men resultatet har hittills varit blygsam. ”Totalt uppgav sju av de bolag som inkom med rapport att de tillhandahåller sådana tjänster. Det finns sannolikt ett betydande mörkertal”, säger Finansinspektionens pressekreterare Karin Franck.

Men med tanke på att det redan år 2008 framgick att hawala inte följer svensk lagstiftning över huvud taget och att ägare av växlingsfirmor skyllde på bristande kunskap, när det snarare handlade om medvetet fusk, varför skulle det vara annorlunda nu?

Det ser ut som om Sverige måste ta efter Italien och USA och förbjuda systemet. Det må vara beklagligt att oskyldiga människor drabbas av kriminellas handlingar. Men för närvarande finns det få alternativ.