Har Miljöpartiet en fyrtioårskris?

Miljöpartiet som fyllde fyrtio år i måndags har problem.

Märta Stenevi, ett av Miljöpartiets två språkrör.

Märta Stenevi, ett av Miljöpartiets två språkrör.

Foto: Nelson/SNB

Ledare2021-09-25 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Partiet har backat i två riksdagsval och ligger nu under riksdagsspärren i flera stora opinionsundersökningar. Språkrören är riksdagens minst populära partiledare och partiet har sedan 2014 tappat hälften av de betalande medlemmarna. 

Varför blev det så här? Klimat- och miljöfrågorna har aldrig varit så aktuella som genom klimatkrisen. Partiets kärnfrågor får stort utrymme i debatten och i mediebevakningen. Borde inte Miljöpartiets bästa stund vara nu? I stället ser de ut att vara på väg ur riksdagen. 

Bryter man ned väljarkåren efter kön, ålder, och bostadsort framträder en tydlig bild av miljöpartisten. För om bara män skulle haft rösträtt hade MP inte kommit in i riksdagen. Likaså om bara personer över 50 år eller om bara boende på landsbygden och i mindre tätorter fick säga sitt. I dessa grupper kommer partiet inte över fyra procent. Det är i storstäderna MP:s väljare finns. Störst stöd har partiet bland kvinnor i åldrarna 18-30 år.

Också social klass har betydelse. Det är bland akademiker som MP har sina väljare. Bland människor som till exempel jobbar med bygg eller tillverkningsindustri röstar under två procent på MP.

MP är alltså hårt nischade mot unga kvinnliga akademiker i storstaden. Det är problematiskt eftersom just den gruppen är populär bland svenska politiker. I svensk debatt är ju storstaden norm framför landsbygden, kvinnligt är fräschare än manligt, högskoleutbildning smäller högt och yngre är alltid bättre än äldre.

Därför blir det trångt. Annie Lööf och hennes nya Centerparti äter av Miljöpartiets väljarbas med stor sked. Som så kallad "influencer" på sociala medier har Lööf ett försprång och C:s politiska profil ligger nära Miljöpartiets. Inte minst om man tittar till hur Miljöpartiet låg för några år sedan då det hade stöd av mellan 6 och 7 procent av väljarna.

Miljöpartiet har nämligen flyttat sig ideologiskt sista tiden. När partiet grundades för fyrtio år sedan uppfattade väljarna att det låg i mitten av den politiska vänster-högerskalan. Nu uppfattas partiet som varandes till vänster om S.

Det kan vara ett problem då fler väljare uppfattar sig som varandes i mitten, än till vänster. C, men även S som förväntas få en mer grön, mitteninriktad och feministisk profil under Magdalena Andersson kommer att slåss om mittenväljare. MP tvingas att tampas med Vänsterpartiet ute på kanten. Miljöpartiet befinner sig i en självpåtagen fyrtioårskris.