Har Anders Öberg börjat misstro det egna partiet?

Region Norrbottens oppositionsråd Anders Öberg (S) nätläkarpopulism gör mest att han verkar oinsatt och oseriös.

Anders Öberg är nyvald ersättare i Socialdemokraternas partistyrelse. Ändå verkar han sakna förtroende för regeringens kompetens i nätläkarfrågan.

Anders Öberg är nyvald ersättare i Socialdemokraternas partistyrelse. Ändå verkar han sakna förtroende för regeringens kompetens i nätläkarfrågan.

Foto: Jonas Andersson

Ledare2021-11-18 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I onsdagens Kuriren gick Anders Öberg till attack mot nätläkarföretagen. Socialdemokraterna i Norrbotten kräver att regionen helt enkelt ska sluta att betala dem. Det får antas vara ämnat att visa på politiskt mod och handlingskraft, men det går väl lite så där i ärlighetens namn.

Till att börja med finns det praktiskt taget ingen regionpolitiker som verkligen gillar nätläkarföretagen. Det är definitivt inget som skiljer S från den styrande majoriteten. Tvärtom har regionråden under lång tid uttryckt sig mycket kritiskt mot nätdoktorerna. Kenneth Backgård (SJVP) säger till ledarsidan att han inte förstår Öbergs utspel eftersom det är något alla varit överens om i flera år. Backgård kritiserades dessutom av Min doktor för sin kritiska hållning redan 2019

Och när Västra Götalandsregionen tidigare i år startade den regionala tanken att man helt enkelt skulle låta bli att betala företagen var Region Norrbotten en av de första att ansluta sig till detta. Alla utredningar som gjordes av detta kom dock fram till samma sak, nämligen att det inte är förenligt med gällande lagar och regler. Regionerna kan förstås upprätta direktavtal med företagen om båda parter vill men utöver det är det lagstiftningsvägen som återstår.

Allt detta vet förstås Öberg. Det är inte ett seriöst utspel. Han föreslår knappast att regionen medvetet ska bryta mot lagen varpå man skulle vara vidöppen för kostsamma rättsprocesser. Det vore ett synnerligen dåligt sätt att använda regionens resurser och det skulle sannolikt försämra förutsättningarna för vården.

Dessutom underminerar det intrycket av det lagförslag som regeringen faktiskt håller på att ta fram. 3 november beslutade regeringen om en lagrådsremiss av ett primärvårdsreformförslag. Tanken är att ändra i patient- samt hälso- och sjukvårdslagarna på ett sätt som gör att patienter ska söka vård där man är listad, akut sjukdom är undantaget. Lagrådet har ännu inte uttalat sig, men det finns uppenbara svårigheter i att förutse hur lagen kommer att tolkas vilket närmast bör föranleda kritik och omarbetning.

Förslaget ökar också möjligheten för regionerna att kräva digital tillgänglighet av hälso- och vårdcentralerna. Det återstår som sagt att se vad som till slut landar på riksdagens bord och när. Men arbetet pågår för fullt vilket gör Öbergs utspel än mer svårbegripligt. Eller misstror även han regeringen förmåga att faktiskt få fram ett fungerande förslag?