Vidare vill man att körkortskraven skall höjas. Detta skulle medföra allvarliga inskränkningar i den frihet ett eget fordon ger ungdomar i de stora delar av Sverige där kollektivtrafiken inte täcker transportbehovet.
Få, om än några, av dagens A-traktorer används som de dragfordon regelverket ursprungligen var ämnat för. Regelverket bör alltså uppdateras. Ambitionen måste dock vara att förbättra möjligheten för Grusvägs-Sveriges ungdomar att transportera sig själva mellan hem, skola och fritidsaktiviteter. Några sådana förbättringar finns dock inte i kommissionens förslag.
Att enbart försämra möjligheterna till föräldrafri färd över distanser som inte lämpar sig för cykel och i väderförhållanden där moped inte är ett alternativ kommer inte landa i god jord. Ändringar av regler bör vara både logiska och rimliga. Den tekniska utvecklingen både när det gäller fordon och IT gör att det finns vägar att öka både säkerhet och mobilitet för ungdomarna. Detta bör man från lagstiftaren dra nytta av för att inte generera motståndsrörelsemöten i smörjgroparna.
Krav på bälte är rimligt men det är också rimligt att baksätet ska få användas av passagerare. Tre bältade tonåringar bak är bättre än samma antal obältade fram.
Vinterdäck med samma regelverk som för personbilar är inte heller det något som kommer stöta på motstånd. Särskilt inte om man samtidigt höjer den högsta tillåtna hastigheten till 50 kilometer i timmen. I alla fall för de A-traktorer som egentligen är krocksäkra personbilar byggda för mer än dubbla hastigheten.
Det finns goda argument även för att höja kraven för att ta körkort för A-traktor. Här kan man med fördel applicera regelverket från motorcykelkörkortet även på bilar. De som har AM-kortet och sköter sig under två år får då en lättare väg till B-kortet.
Hastighetsspärren måste också den ses över för att minska möjligheten till manipulation. En enklare digital färdskrivare i förarens mobil är ett exempel. Denna skulle också utgöra bedömningsgrund för de två skötsamma åren i stycket ovan.
Dessa regeländringar skulle medföra ökad frihet för glesbygdens ungdomar samtidigt som vi får en bättre situation för alla trafikanter.
Det är som bekant långt från Bryssel till Norrbotten men det är ett avstånd som kan överbryggas om man vill. Ett regelverk som bygger på okunskap har dåliga förutsättningar för efterlevnad.