Grattis, Boden! Äntligen dags för lite övervakning

Talet om en kraftfull expansion är delvis något överdrivet, men att det kommer fler övervakningskameror är ändå klart positivt.

Det mesta som fångas av en övervakningskamera ska aldrig ses av någon. Men för säkerhets skull kan man dra en liten jigg när man passerar.

Det mesta som fångas av en övervakningskamera ska aldrig ses av någon. Men för säkerhets skull kan man dra en liten jigg när man passerar.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2023-10-31 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I sig själv är en övervakningskamera kanske inte så mycket att hurra över. Det är ju potentiellt ett verktyg för att övervaka var och en. Ett integritetsintrång i konstant vardande så att säga. Men ingen existerar i ett vakuum, och det gäller även detta.

Samtidigt som polisen är i full färd med att få igång tekniken i Boden håller deras kollegor i Rinkeby på att bedriva förebyggande arbete riktat mot 6-åringar i ett desperat försök att bryta rekryteringen till gängen. Utöver det sker så många lyckade och försök till avrättningar och bombdåd att det inte går att hålla koll på dem alla.

Och även om det än så länge är betydligt lugnare här uppe är utvecklingen tydlig och det är bara en tidsfråga innan utvecklingen når även hit. Därför är det viktigt att inte vänta på att saker blir värre utan börja motverka utvecklingen redan nu.

Inledningsvis är det värt att notera att norra Sverige är långt i från panoptikon. Ett skäl till att polisen inte vill tala om var kamerorna finns är förmodligen att de är så få. Som framgår av Kurirens rapportering har det sedan kamerabevakningslagen trädde i kraft 2018 satts upp blott ett 80-tal fasta kameror totalt i de fyra nordligaste länen. Det är inga hisnande mängder direkt. Om skalan går från ingen till total övervakning ligger London som bekant nära den senare och Sverige fortfarande nära den förra änden.

Det är synd. Kameror kan ha en avsevärd effekt. Rätt använda kan de stoppa brott, som på Björkskataskolan. Även i de fall de inte direkt stoppar brott från att begås kan deras användning i att klara upp brott vara avsevärd. Utöver att en ökad uppklarningsfrekvens skulle vara behövlig i största allmänhet skulle kamerorna då kunna få en sekundär avskräckande effekt. 

Än så länge är dock kraven på exempelvis kommuner för att sätta upp övervakningskameror på allmänna platser enormt höga. Detta kommer dock att ändras. Regeringen tillsatte en utredning i våras för att göra det enklare att kameraövervaka. Tanken är bland annat att kommuner och regioner ska slippa söka tillstånd för att kameraövervaka exempelvis gator och torg.

Även om kamerorna kan ha en god inverkan är det viktigt att komma ihåg att det behöver finns tydliga regler för hur all den information som samlas in får användas. Detta bör kombineras med tämligen hårda straff vid överträdelse. Det är viktigt att medborgarnas integritet skyddas även när vi bekämpar brott.