Gör som norrmännen om elpriserna

I flera år har norrmännen lyft energifrågan i allt från nyhetsartiklar i Aftenposten till debattprogram på norska NRK.

Hur länge är det rimligt att bara betala utan att ändra hur man röstar?

Hur länge är det rimligt att bara betala utan att ändra hur man röstar?

Foto: Tumisu/Pixabay

Ledare2022-01-21 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Månad efter månad har enskilda medborgares missnöje varit i fokus. Liksom skillnaderna mellan partierna i synen på elpriser, energiproduktion och beroendet av utlandet genom ACER, en europeisk överenskommelse om elhandel. I kontrast till Sverige där nog få vet hur mycket makt som har förflyttats mellan aktörerna.

Elpriser och energiavtal var en stötesten för Erna Solbergs borgerliga regering och är nu en orsak till Norges historiskt svaga S-regering. Debatten går hårt åt norska elbolagsdirektörer och ministrar. Folket ville ha alternativ, men det gavs inte. Socialdemokraterna är splittrade, deras fackföreningsrörelse driver en protektionistisk linje medan moderpartiet driver samma linje som den föregående högerregeringen. Centern är emot att ge upp en självständig energimarknad medan deras företrädare på energibolagen är för.

Långt innan elfrågan seglade upp i Sverige lanserade norska regeringen ett stödprogram för hushåll som uppbär a-kassa eller försörjningsstöd. 4 000 kronor per hushåll för ökade elpriser. Resultatet? Folkstorm. Många såg det som en skymf att bara dela ut 500 miljoner i bidrag när staten drar in 11 miljarder i elskatter och orättvist att bara vissa hushåll får stöd. Än mer kritiseras det som anses orsaken, prishöjande internationella avtal.

I Sverige gick ljuset upp först när absurda elräkningar landade på bordet i samband med vinterns låga temperaturer. Debatt i riksdagen blev det inte förrän Moderaterna lanserade ett förslag om tillfälligt slopade elskatter. Svenska LO vill inte heller göra som sin norska motsvarighet och sätta press på Socialdemokraterna. S å sin sida inför nu en sämre variant av det norska bidraget, efter mycket vånda och försök att släta över att de som drabbas hårdast ändå är deras presumtiva väljare.

Fram till att Norge gick med i europeiska energiavtalen, som förberedelse för eventuellt EU-inträde, kunde norska kommuner själva tillhandahålla el till lågt, fast pris oavsett hushållens elförbrukning. Sverige har sedan länge haft helt andra avgifter och skatt på skatt på energi sedan länge.

Energifrågan har varit den norska motsvarigheten till den svenska invandringsdebatten. Polariserande och högljudd. Fler svenskar inser nu att det inte är tvunget med höga elpriser. Det är ett politiskt val. Den svenska debatten behöver gå hårdare åt dessa val av skatter, produktionsregler och avtal som har orsakat höjda elpriser.