Gör som M - bevara Bodens skolor

Sans och balans samt lärdomar från Luleå bör göra valet enkelt för Bodens politiker. Låt en fungerande skolstruktur vara.

Sara Nilsson Bruun (S) är ordförande i Bodens utbildningsnämnd och bör leda sitt parti i att ta rygg på Moderaterna.

Sara Nilsson Bruun (S) är ordförande i Bodens utbildningsnämnd och bör leda sitt parti i att ta rygg på Moderaterna.

Foto: Lena Tegström/Kollage

Ledare2020-12-08 05:30
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Är Boden på väg att göra en Luleå – pressa på med en reformerad, centraliserad skolstruktur som går stick i stäv med vad många invånare vill? Nej, det verkar föga sannolikt.

Ett skäl i sammanhanget är förstås att exemplet Luleå nog avskräcker mer än inspirerar. Ingen politiker vid sunda vätskor vill ha ett folkinitiativ med god uppslutning på halsen. Socialdemokraterna i Luleå försatte sig i en sits där de inte kunde vinna. Oavsett om de höll fast vid reformerna eller gick helt på folkinitiativets linje skulle de förlora. 

Partikamraterna i Boden lär tänka både två och tre gånger innan de ens närmar sig att fundera på att försätta sig i samma situation. Och det finns ingen anledning att tro att invånarna i Bodens mer centrala delar skulle vara mindre förtjusta i sina skolor. Något som också den snabba mobiliseringen i frågan vittnar om.

Det är dessutom svårt att finna några särskilt goda skäl att stöpa om Bodens skolstruktur. Det görs inte ens gällande att det skulle röra sig om ekonomiska besparingar. I stället sägs det, precis som i Luleå, vara för att underlätta rekryteringen av behöriga lärare samt för att öka integrationen.

Det är svårt att finna några egentliga belägg för att lärare skulle föredra storskolor. För all del, de gillar säkerligen fräscha lokaler. Men nybygge är långt ifrån enda sättet att ordna den saken. Därtill finns inga egentliga fördelar med stora skolor.

Återstår gör då tanken att det skulle vara värt att omdana hela den centrumnära skolstrukturen för att förbättra integrationen. Det är en minst sagt vansklig tanke. Skolan ska vara ett verktyg för utbildning, inte social ingenjörskonst. Barn och unga har rätt till en god utbildning och att slippa användas som politiska verktyg.

Moderaterna i Boden visar återigen sin spänst och har redan tagit ställning för det så kallade 0-alternativet som inte innebär några nedläggningar. SD, V, MP och C lutar tydligen starkt åt att göra detsamma. S och Bodenalternativet förefaller vara de som främst står och vacklar. Det är nästan omöjligt att förstå varför. 

Det finns helt enkelt ingen rimlig anledning till att ett relativt litet samhälle som Boden ska skaffa sig storskolor i stället för att ta vara på det som folk verkligen uppskattar med att bo på en något mindre ort. Och det är ingen tvekan om att det är det småskaliga. 

Se till verkligheten och lär av Luleå. Inget gott kommer av att försöka tvinga igenom en sådan här reform, varken för eleverna eller beslutsfattarna.