Staten vill in i din mobil och ditt hem

Regeringen försöker jämna spelplanen inför valet och har tillsatt en utredning för ökad användning av hemliga tvångsmedel.

Hoppas att du inte sade något dumt. Vem vet vem som lyssnar.

Hoppas att du inte sade något dumt. Vem vet vem som lyssnar.

Foto: Berit Roald

Ledare2021-11-03 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Hemlig telefon- och dataavlyssning samt dito husrannsakan. Utan brottsmisstanke. Det är ingen vacker tanke, men inom en snar framtid lär det likafullt vara verklighet. I går presenterade inrikesminister Mikael Damberg (S) en utredning vars syfte är att möjliggöra just detta.

Utredningen kommer till nu eftersom det är val nästa år. Kriminalpolitiken kommer att spela en väldigt stor roll och väljarna har väsentligt högre förtroende för oppositionen än för regeringen i dessa frågor. Utredningen ska presentera sitt förslag 2 februari 2023. Nu är åtminstone dessa frågor ur världen för Socialdemokraterna.

Hemliga tvångsåtgärder utan brottsmisstanke är säkerligen ett mycket effektivt verktyg när det kommer till att förhindra att brott begås. Men det har ett högt pris och det är medborgarna som får betala med sin integritet. Detta är något ledarsidan har kritiserat även Moderaterna för tidigare.

Viljan att komma åt den organiserade brottsligheten i form av bland annat den nya gängkriminaliteten är god. Kanske är till och med så här långtgående åtgärder nödvändiga nu när dessa grupperingar har blivit så ingrodda. Men då måste det säkerställas att dessa åtgärder inte riktas mot andra. Det vore förödande om polisen plötsligt började använda hemlig avlyssning och datavläsning mot exempelvis jägare. Tilliten i samhället riskerar att störtdyka på ett sätt som tar oerhört lång tid att reparera om det alls är möjligt.

Det talas hela tiden om att åtgärderna är till för att komma åt gängen, men var är skyddsvallarna som ska garantera att det stannar där? Moderaterna har aldrig presenterat några och de saknas helt i direktiven till utredningen. Frågan om utökad användning av hemliga tvångsmedel aktualiserades också efter Karl Hedin-fallet där otillåten avlyssning användes. Insatsstyrkan verkar ha större vana av att knacka på hos jägare än hos gängkriminella så nog finns det skäl att oroas. Varför skulle ett jaktlag inte kunna klassas som ett kriminellt nätverk när polisen känner för det?

Hemlig avlyssning och husrannsakan är oerhört kränkande. Att det ska få ske utan brottsmisstanke borde vara långt ifrån självklart och föranleda en omfattande debatt. Utan kraftiga skyddsmekanismer och tydliga kriterier som garanterar att detta enbart används så som det har sagts bör detta förslag aldrig bli verklighet.

Ändå talar allt för att denna begränsning av vår frihet kommer att antas nästan utan opposition.