Googlandet ger hopp om framtiden

År 2020 låg Corona som en våt filt över världen. ”Coronavirus” var den mest trendande googlingen det året.

Sökningar efter sportevenemang, populära serier eller Taylor Swifts senaste album signalerar ett behov av att hitta glädje och gemenskap.

Sökningar efter sportevenemang, populära serier eller Taylor Swifts senaste album signalerar ett behov av att hitta glädje och gemenskap.

Foto: Christine Olsson/TT

Ledare2025-01-04 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

”Folkhälsomyndigheten” kom på tredje plats och ”Corona Sverige” på femte. Frågorna vad permittering och allmän sammankomst är avslöjade en osäkerhet inför en förändrad vardag.

Året därpå, 2021, började intresset för pandemin avta. Av de tio mest trendande sökningarna var bara en covidrelaterad. Fem handlade om sport, en om Eurovision, en om tv-serien Squid game och en om rapartisten Einàr som mördades i oktober det året. Andra frågor handlade om vad det kostar att ladda en elbil och vad man kan göra när man har tråkigt, vilket signalerade en blandning av nyfikenhet och vardagsnära behov.

Ukraina var, föga förvånande, den mest trendande sökningen år 2022. Med frågor som ”hur gammal är Putin”, ”hur många har dött i Ukraina”, ”hur många soldater har Ryssland”, hur många soldater har Sverige”, ”vad är Nato” och ”varför heter det Hesa Fredrik” var det tydligt att säkerhetsläget ändrats.

Konflikten mellan Israel och Palestina har legat i topp vad gäller sökningar för 2023 och 2024. Googlingarna relaterade till privatekonomi har fortsatt att öka med till exempel ”elstöd”, ”europeisk energikris”, ”hur mycket får jag i elstöd och ”vad är reduktionsplikt”. Likt 2022 är den vanligaste hur-frågan 2024 hur man röstar.

Även om många av sökningarna avslöjar människors oro berättar de inte bara om kriser eller rädslor. De bär också på något hoppfullt – en vilja att förstå, finna lösningar och att hitta mening i kaoset. När vi googlar vad apkoppor är, hur mykoplasma smittar, vad klorofyll är eller varför Marcus och Martinus tävlar för Sverige, gör vi det för att bättre navigera genom en komplex värld.

Mitt i allvaret söker vi också avkoppling. Sökningar efter sportevenemang, populära serier eller Taylor Swifts senaste album signalerar ett behov av att hitta glädje och gemenskap, även i svåra tider. Vi vill fortfarande roa oss.

Det är tydligt att människor känner större oro för både säkerhet och ekonomi idag än för bara några år sedan. Samtidigt visar sökningarna att man inte gett upp. Tvärtom vittnar de om en obruten vilja att möta utmaningarna. Vi stannar inte upp och blir apatiska – vi försöker förstå, anpassa oss och hitta vägar framåt.

Googlingarna visar att vi fortfarande letar svar, söker mening och vill leva våra liv. Det är just den kraften – att vi vågar fråga, utforska och drömma – som gör att vi alltid tar oss framåt.