Glöm inte bort att också kvotering har ett glastak

En grupp nuvarande och tidigare anställda på Sveriges Radio kräver att personalen ska spegla sammansättningen av befolkningen.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2020-10-02 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Detta åtminstone när det gäller andel med utländsk bakgrund. Detta i ett upprop mot rasism på arbetsplatsen som skickades till vd Cilla Benkö den 21 augusti. 

Nu har bland annat DN (25/9) rapporterat om innehållet i uppropet. Men problemet är inte bara den extrema, och olagliga, lösningen som föreslås, utan att även Benkö delvis tycks vara med på noterna när det gäller representation.

Det är inte så att uppropet från medarbetarna på SR helt saknar poänger. En person som talar bruten svenska ska inte behöva vara den som alltid läser in intervjusvar från kriminella eller terrorsympatisörer. Men varför problem med fördomar skulle lösas av att fler personer med utländsk bakgrund kvoteras in på SR framgår inte. Det skulle knappast heller höja kvaliteten på journalistiken om personer anställdes på grund av sin bakgrund eller sitt utseende, i stället för sina kunskaper.

Trots att vd Cilla Benkö har vänt sig emot flera av påståendena och kraven i uppropet skrev hon till en början under på det allvarligaste. För SvD (25/9) förklarar hon att etnicitet ibland är en avgörande faktor vid rekrytering, men att faktorer som kön och ekonomisk bakgrund också kan styra. Det uttalandet backade Benkö sedan ifrån, i en debattartikel i Expressen (29/9). Där förtydligar hon att SR alltid rekryterar den som är bäst lämpad för jobbet, och att man inte behöver ha egen erfarenhet från ett visst område för att rapportera om det.

Benkö har helt rätt i sin debattartikel. Representation utgår från att inte vem som helst kan rapportera om vad som helst. Därtill är det diskriminerande och olagligt att välja bort någon utifrån etnisk tillhörighet – även om personens etnicitet tillhör majoriteten.

Beklämmande med uppropets krav på kvotering och representation är dessutom att det skulle innebära ett definitivt glastak just för ambitiösa och hårt arbetande personer, i synnerhet med invandrarbakgrund. Oavsett hur många kompetenta personer med utländsk bakgrund som kvalificerar sig för ett jobb på SR skulle de behöva konkurrera med varandra inom samma kvot. 

”Är det för det för det här vi blivit anställda, för att spela tiggare och kriminella i andras inslag?” Så säger Freshta Dost, reporter på SR, till DN (25/9). Men om uppropets idé om representation blir verklighet skulle alla anställda få ställa samma fråga. ”Är det för det här vi blivit anställda, för att uppfylla en viss kvot?”