Givande dialog eller utpressning?

Just nu hörs rop från flera håll om att regeringen ska ha mer dialog med olika muslimska företrädare i Sverige.

Centerpartiets ledare Muharrem Demirok kritiserar regeringen.

Centerpartiets ledare Muharrem Demirok kritiserar regeringen.

Foto: Christine Olsson / TT

Ledare2023-07-28 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Flera imamer och representanter för muslimska organisationer säger att de vill ha samtal med regeringen, men att det är tyst. Även Centerpartiets ledare Muharrem Demirok har sällat sig till kritikerna. Självklart ska det föras dialog i samhället. Samtal hör till den demokratiska kulturen. Men kritiken blir lite konstig eftersom regeringen redan har en dialog med muslimska företrädare. Ulf Kristersson har haft möten med sådana i vintras och nu i början av sommaren. Den dialogen kommer självklart att fortsätta.

Och vad är det egentligen de muslimska företrädarna vill säga till regeringen? I ett inslag med Sveriges Radio framgår det att flera företrädare, bland annat ordförande för Sveriges muslimska förbund, Tamir Akan, vill se ”ett förbud mot brännande av heliga böcker – inte bara i Sverige utan i hela världen”. Det får sägas vara ganska tuffa krav som ingång i en dialog. Yttrandefriheten är en central del av vår liberala demokrati. Och med tanke på att Sverige befinner sig i en säkerhetspolitisk kris liknar det nästan en utpressningssituation mot regeringen att göra inskränkningar i yttrandefriheten.

Demirok tar upp en annan aspekt i sin kritik. Han säger att de muslimska företrädare han träffar ”lyfter behovet av att kunna visa att Sverige inte är ett främlingsfientligt eller särskilt islamofobiskt land”. Men den anklagelsen borde vara ganska lätt att vederlägga oavsett om man nyligen druckit kaffe med statsministern eller ej.

Opinionsundersökningar visar inte att det i Sverige finns några särskilt fördomsfulla förhållningssätt gentemot muslimska medborgare, vilket är vanligt i andra länder. Sverige har tagit emot och gett skydd åt hundratusentals muslimer. De har fått stöd och resurser för att etablera sig i samhället. 

Muslimer åtnjuter exakt samma rättigheter och friheter som alla andra i Sverige. Det innebär i sin tur att muslimer som bor i Sverige har större rättigheter än de skulle ha i stort sett i något muslimskt land. Det ligger med andra ord en ganska stor bevisbörda på den som påstår att Sverige är islamofobiskt.

Sammantaget låter ropen om att regeringen ska göra mer lite ihåliga. Inget hindrar de muslimska företrädarna och Demirok från att själva gå ut och försvara den svenska demokratin med sina fri- och rättigheter. Både från de som söker smutskasta den och från de som vill begränsa den.