Det haglar förslag från Moderaterna just nu. Det urspårade gängvåldet är något partiet har kommit med förslag för att hantera i flera års tid. Socialdemokraterna har dock tämligen konsekvent ignorerat dem till förmån för den egna indolensen.
Ett sådant förslag är inrättandet av visitationszoner, alltså att det går att besluta om att polisen i särskilt definierade områden ges rätt att visitera folk i jakt på vapen. Att detta inte gjorts beror inte på juridiska invändningar utan på en rädsla för att det ska uppfattas som rasism, det råder ingen tvekan om att det främst är människor med utländsk bakgrund som kommer att visiteras. Att det också främst är människor med utländsk bakgrund som kommer att få en tryggare vardag med hjälp av sådana regler uppmärksammas sällan i sammanhanget. En artikel i DN i söndags visar också tydligt hur stor roll liknande regler har spelat för att Danmark lyckades pressa tillbaka gängen.
Just Danmark och dess lagar har varit i det svenska blickfånget på senare tid i och med rättegången mot de svenska gängmedlemmarna. Moderaterna har fortsatt att inspireras av de danska lösningarna och vill nu även att det ska bli brottsligt att vara med i eller ha samröre med en kriminell organisation. Lösningen liknar den som regeringen skissat på för terrorgrupper och som nu utreds. Ulf Kristersson uppmanar därför regeringen att utöka direktiven till att gälla även organiserad brottslighet.
Det är lätt att förstå viljan bakom tanken. Men det är ett riskabelt grepp. Föreningsfriheten är fundamental och bör inte inskränkas i onödan. Det går att åstadkomma liknande resultat med kännbara straffskärpningar för brott begångna inom ramen för organiserad brottslighet.
En annan lösning finns om man spanar än längre västerut, mot USA. Kampen mot maffian ledde där till den så kallade Rico-lagstiftningen. Lagstiftningen riktar in sig på själva organisationen och är ett hjälpmedel för att komma åt även ledarna för dem. Netflix-dokumentären Fear city ger en god bild av hur lagen användes för att komma åt ledarna för New Yorks fem maffiafamiljer.
Att rikta in sig på det kriminella företaget i sig har fördelen att det gör skada där det betyder mest. Moderaterna bör överväga en sådan väg framåt snarare än den nuvarande. Det är bra att driva på regeringen, men detta vore mer rättssäkert och ett bättre långsiktigt verktyg i vad som tveklöst kommer att bli en mycket utdragen kamp.