Därför är det bra att en statlig utredning föreslår att gårdsförsäljning ska bli tillåtet. Men förslaget är alltför begränsande och utgångspunkten är felaktig.
Utredningen överlämnades utan ståt. Annars är det vanligt att regeringen kallar till presskonferens och låter utredaren redogöra för sina förslag. Efter januariöverenskommelsen fall verkar inte regeringen så intresserad av frågan. Det var ju ett krav från Centerpartiet. Om regeringen bestämmer sig för att låta utredningen samla damm i en byrålåda på Regeringskansliet bör riksdagen ta saken i egna händer.
Utredningen föreslår att det ska bli möjligt att köpa sprit, vin eller öl direkt från gården i samband med studiebesök eller föreläsning som har anknytning till drycken. Den maximala försäljningsvolymen är 0,7 liter sprit, 3 liter vin och 3 liter jästa drycker eller starköl per person och enskilt besök.
I grunden handlar förslaget om att möjliggöra ännu trevligare besök hos lokala tillverkare och underlätta för en växande turistnäring. Samtidigt som alkoholkonsumtionen stadigt minskat de senaste tio åren har intresset för lokala produkter och kvalitet ökat. Efter en föreläsning med tillhörande provning är det inte för mycket begärt att en vuxen människa också ska kunna köpa med sig en flaska hem.
Tyvärr är delar av förslaget motsägelsefullt. Den som producerar mer än en viss bestämd mängd per år kommer inte få sälja sina produkter på plats. Det lär bli ett hinder för branschen att utvecklas. Hur relevant är det att sätta ett produktionstak som villkor för gårdsförsäljning när det finns en strikt gräns för hur mycket en person får köpa vid sitt besök?
Frågan är om det alls är lockande nog för företagare att välja bort en ökad produktionsförmåga för att få ägna sig åt gårdsförsäljning. Förslaget riskerar att bli ett slag i luften för både landsbygden och turismen.
Det är tydligt att hela utredningen kretsar kring bevarandet av alkoholmonopolet. Det framgår till och med av utredningens direktiv. Men begränsade öppettider, åldersgränser och restriktiv marknadsföring är inte på något sätt sådant som bara Systembolaget kan förhålla sig till. Regeringen borde därför ha gett utredningen fria tyglar utan hämmande utredningsdirektiv i fråga om gårdsförsäljning.
Gårdsförsäljning är ett steg i rätt riktning, men nuvarande förslag lär inte leva upp helt till förhoppningarna. Restriktiv alkoholpolitik borde inte bara handla om Systembolaget.