Går det verkligen inte att vara en breddklubb mer?

Sunderby SK, SSK, har bestämt sig för att göra en elitsatsning och välja och vraka bland sina 15-åringar.

Är elitsatsningar allt som återstår av isrottsrörelsen?

Är elitsatsningar allt som återstår av isrottsrörelsen?

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Ledare2022-02-24 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Så här är det ju förstås i många klubbar runtom i landet. Klubbar elitsatsar ofta allt tidigare och man kan behöva ta ställning till detta redan i barnaåren ibland. Samtidigt är idrotten den enda området där elitsatsningar är nästan helt okontroversiellt. Från de lokala klubbarnas satsningar till idrottsgymnasier finns ofta ett brett stöd för att utveckla alla tillgängliga talanger.

Och inget fel i det. Så länge den som går på säg ett hockeygymnasium fortfarande får den utbildning han eller hon har rätt till är det inget fel i att specialisera sig, att vilja bli bättre och till och med bäst. Kör hårt! Vi borde uppmuntra spetskompetens och strävan efter densamma inom betydligt fler områden, inte minst i skolan.

Men sen har vi ju baksidan. Om alltfler klubbar elitsatser minskar utrymmet för alla de andra ungdomar som kanske inte vill elitsatsa men ändå fortsätta utöva sin idrott. Det är ju fullt möjligt att få något värdefullt i utbyte av ansträngningen även för dem som inte ser en professionell framtid inom sporten i fråga. Kamratskapen, disciplinen, träningen i sig – det finns mycket att uppskatta i sammanhanget och olika människor tar med sig olika erfarenheter.

Därför blir det särskilt tråkigt när en förening som SSK så tydligt frångår sina egna principer för att stänga ungdomar ute från verksamheten. SSK förtjänar en eloge för sitt arbete att behålla så många aktiva som möjligt ända upp i seniorverksamheten. Föreningen skulle åtminstone vara värd den där elogen om den höll sig till sina egna målsättningar.

Att föreningen har frångått sina principer torde vara bortom diskussion. Frågan är därmed varför detta har gjorts. Enligt styrelseordföranden Jörgen Ericsson har man egentligen inget val. Om föreningen ska ha ett J18-lag så förväntas detta, säger han.

Om det är sant är det skrämmande. Det skulle i så fall innebära ett institutionaliserat motstånd mot breddföreningar oaktat om man uppfyller övriga praktiska villkor för deltagande. Är det på det viset är det ju en praktskandal. Är det inte så är det extremt svagt och fegt agerat av SSK att försöka dölja sina egna preferenser bakom diffusa krav från omvärlden.

Vad man än tycker om elitsatsningar i allmänhet hade det varit rimligt att från föreningens sida vara tydlig med varför den påstådda breddklubben plötsligt har valt att försaka tio av de egna 15-åringarna. SSK:s agerande kan inte ses som annat än ett svek.