Fullt hus för Siri Holm och Märta Bucht

När Kuriren ordnade scensamtal om Siri Holm och Märta Bucht gick det knappt att få in fler åhörare i den väl tilltagna lokalen.

Siri Holm på en av sina många och berömda cykelturer.

Siri Holm på en av sina många och berömda cykelturer.

Foto: Luleå stads arkiv

Ledare2020-03-09 03:49
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Även stämningen var på topp och från scenen bjöds det på ett initierat och kunnigt samtal om dessa pionjärer. Samtalet hölls mellan Kurirens Marianne Westin, Karin Tjernström, arkivarie vid Norrbottens museum, och Josefin Rönnbäck, lektor i historia vid LTU.

Bucht och Holm hade båda enorm drivkraft. Utöver att de var lärare vid flickskolan i Luleå var de engagerade i rösträtts-, nykterhet- och fredsrörelserna. För dem var frågorna ofrånkomligt sammanlindade. Kvinnans frigörelse, insåg de, krävde framgångar på alla områdena.

Fullvärdiga politiska rättigheter var förstås viktigt, men frågan om kvinnans väl och ve var och är betydligt större än så. Rösträtten klubbades av riksdagen 1919, men så sent som 1906 hade det beslutats att manliga lärare skulle tjäna mer än kvinnliga och ända till 1938 kunde kvinnliga lärare bli avskedade om de gifte sig eller blev med barn.

Siri Holm valdes som första kvinna i Luleå in i stadsfullmäktige redan 1910. Vänstern och högern hade avstått ett mandat för en kvinna. Väldigt storsint, men kanske framför allt taktiskt. Holm var både välkänd och respekterad och hade sannolikhet vunnit sin plats ändå.

Utbildning är och kommer alltid att vara avgörande. Därför är det intressant att höra om flickskolan i Luleå som grundades redan 1885. Utöver engagerade lärare som Bucht och Holm fanns där även ett aktivt föreningsliv. Det går nog inte att överdriva vikten av detta. På så vis fick flickorna erfarenhet av hur det formellt går till att driva föreningar vilket nog skyndade på graden av organisering. Kanske var det därför engagemanget i Luleå ofta framhölls som ett föredöme i kvinnokampen.

Det är ingen slump att såväl Bucht som Holm kom från miljöer där utbildning för kvinnor sågs som något positivt. Det går att ta sig fram i världen utan utbildning, men den öppnar dörrar – såväl fysiska som intellektuella – som man tidigare inte visste fanns. Det går ett rakt spår från Buchts och Holms engagemang till en av vår tids mest uppmärksammade aktivister Malala Yousafzai. Den nu snart 23-åriga pakistanskan har skapat global medvetenhet kring att kampen för att flickor ska få gå i skolan är långt ifrån över. Yousafzai tilldelades Nobels fredspris 2014.

Att lokala profiler lyfts fram så här är viktigt. Men det finns många sätt att upptäcka det som var före oss. Det påpekades under samtalet att varken Bucht eller Holm har förärats någon staty, men de är bland de fyra kvinnor som fått varsin bro uppkallad efter sig. Det de främst lämnat efter sig är dock ett arv av emanciperade kvinnor.