Men varför skulle de göra det efter alla krokben de svenska rödgröna lagt för tysk energiproduktion?
”Tyskland bör precis som Sverige vara indelat i olika elprisområden”, säger Heléne Fritzon till Sydsvenskan (8/4). Hon menar nämligen att en av de främsta anledningarna till de sydsvenska hushållens höga energikostnader är att Tyskland är ett enda elprisområde.
Fritzons plan för att få tyskarna att underkasta sig hennes vilja är att vänta med att bygga Hansa power bridge tills Tyskland är indelat i elprisområden. Hansa power bridge är en likströmskabel som är planerad att gå mellan Skåne och Tyskland. ”Tyskland är ju beroende av att de i olika krislägen kan köpa el från Sverige”, förklarar Fritzon och fortsätter: ”Jag kallar det inte för utpressning. Jag kallar det förhandling. Alla länder måste arbeta utifrån sina förutsättningar. Om inte Tyskland inför elprisområden bör vi vara tuffa tillbaka”.
Problemet är att Sverige redan varit tuffa mot Tyskland. Det är därför tyskarna saknar anledning att visa barmhärtighet mot svenskarna. Och skulden för detta ligger hos det lag Fritzon tillhör – de svenska rödgröna partierna.
I oktober 2014 kom de då nyvalda regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens om att hindra Vattenfalls expansion av kolkraft i Tyskland. Miljöpartiet fortsatte sin framfart, och 2018 drev Fritzons ministerkollega Karolina Skoog (MP) under sin tid som miljöminister igenom att EU skulle dra tillbaka utsläppsrätter som fanns i reserven. Utsläppsrätter motsvarande runt tre miljarder ton koldioxidekvivalenter försvann. Glada miljöpartister meddelade stolt att upplägget kallades ”the Swedish proposal”.
Prisökningen som följde var ett hårt slag för europeisk kolbaserad elproduktion (SvD 5/2 2020). Ett år efter beslutet var EU:s kolproduktion den lägsta sedan Kol- och stålunionen bildades. Hälften av kolet ersattes med vindkraft, andra halvan med företrädesvis rysk gas. Miljöpartiets snilledrag att dra in utsläppsrätter i syfte att höja priset satte alltså EU, och Tyskland, ännu mer i knät på Putin.
Nog för att tyskarna själva haft en världsfrånvänd energipolitik, men varför skulle de visa oss välvilja när vi, förvisso under rödgrönt styre, ställt till det för dem? Vore det inte bättre om Fritzon och hennes parti testade att be om förlåtelse i stället för att fortsätta med nya europeiska sabotageförsök?