Illa om Svenska kyrkan uppfattas partipolitisk

En fråga som inte släpper tagen om Svenska kyrkan är den om politisk vänsterorientering.

Frida Park är opinionsredaktör på den kristna tidningen Dagen.

Frida Park är opinionsredaktör på den kristna tidningen Dagen.

Foto: Pressbild

Ledare2023-04-08 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Tidigare i våras gjorde SVT:s satirprogram Svenska nyheter i ett uppmärksammat inslag narr av kyrkans vänstervridning. Det fick den kristna tidningen Dagen att göra en granskning av hur kyrkans olika utspel sammanföll med de politiska partiernas åsikter (31/3). Resultatet visade på en stor övervikt för Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Frida Park är opinionsredaktör på Dagen och har följt frågan om Svenska kyrkans relation till partipolitiken.

Är det rätt att hävda att Svenska kyrkan är vänster?
– Jag tycker att kritiken delvis är orättvis. De flesta kyrkor har samsyn i frågor om migration, bistånd och klimat. Där skulle du få samma ställningstaganden om du vände dig till katoliker, ortodoxa eller till frikyrkan. Det som gör att många uppfattar just Svenska kyrkan som mer vänster är nog att den också är progressiv i teologiska frågor och livsstilsfrågor. Till exempel i synen på abort och på samkönade äktenskap. Jag tror många räknar in även det när de beskriver Svenska kyrkan som vänster.

Är det egentligen ens ett problem om kyrkan uppfattas som politiskt vänster?
– Kristen tro är oundvikligen politisk. Kristen tro måste stå upp mot orättfärdighet och för utsatta. Kritik om en tyst kyrka hade därför varit väsentligt värre än kritik om att man är vänster eller höger. Men problemen uppstår om kyrkan uppfattas som partipolitisk. Det bör den inte vara. Svenska kyrkan borde bli bättre på är att förklara varför man tar ställning i vissa frågor. Det kan handla om att ställa sig på det okränkbara människovärdets sida eller att ge röst till den som inte har egen.

Svenska kyrkan har problem med medlemstapp vilket ibland kopplas till den politiska profilen. Vet vi om detta verkligen beror på att kyrkan uppfattas som politisk?
– Det man vet är att den huvudsakliga orsaken till att människor lämnar kyrkan är att de inte tror på Gud. Det är enligt Svenska kyrkans egen statistik. Men vi vet också att det sällan bara är en orsak och där kan det partipolitiska spela in. I varje fall verkar många gilla att göra en poäng av det i sociala medier.

Hörsammar Svenska kyrkan den kritiken?
– Den nye ärkebiskopen Martin Modéus svarar på kritiken med att betona att det är viktigt att Svenska kyrkan inte smalnar av så att människor upplever att man måste tycka på ett visst sätt för att vara välkommen. Det strider mot idén om en folkkyrka. Det måste finnas rum för en bredd av åsikter. Det finns en risk att man inte slipar ned trösklarna, utan bygger murar mot dem som politiskt sett inte känner igen sig i utspelen.

Hur bör Svenska kyrkan agera framåt om den inte vill riskera att uppfattas som partipolitisk?
– Jag tror man måste tänka efter rent strategiskt vilka frågor man behöver ta ton i för att bryta sig loss från vänsterfållan. Antje Jackelén drev även barns rätt till tro, rätten att driva konfessionella friskolor, civilsamhällets roll. Det behövs mer sådant. Mer av friheter och rättigheter. En större betoning på sådana frågor kan bidra till att få ut kyrkan ur vänsterfållan. Där ska bli spännande att se vilken väg Martin Modéus väljer. Kommer han fokusera på det inomkyrkliga och det diakonala eller kommer han också ha ett ben ute i debatten? Det mest centrala är förstås att utspel alltid går att förankra i den kristna tron. Annars får man problem. Och ibland behövs det kanske mer av Jesus och mindre av politiska slagord.