Skattefridagen är den dag på året då en medelinkomsttagare tjänat ihop tillräckligt för att kunna betala årets alla skatter. Det betyder att allt du tjänat hittills har gått till stat, region och kommun. Först från och med i dag arbetar du för dig själv. Inte någon annan.
För många norrbottningar infaller skattefridagen i dag. För landet i stort inföll skattefridagen i söndags, två dagar tidigare. Kommunalskatten är olika hög i olika kommuner och därför kan det variera när skattefriardagen infaller. I Norrbotten var det bara för invånarna i Övertorneå som den inföll den 18 juli.
Det är Skattebetalarnas förening som varje år tar fram rapporten om när skattefridagen infaller. Det är ett bra och pedagogiskt mått som visar hur höga skatterna egentligen är.
Vi har ett betydligt högre skattetryck i Sverige än vad folk i allmänhet är medvetna om. Många skatter är dolda, vilket förmodligen har bidragit till att man har kunnat upprätthålla det höga skattetrycket utan större protester.
Arbetsgivaravgiften är en form av löneskatt som arbetsgivaren inte är tvungen att redovisa på lönespecifikationen, men som arbetsgivaren betalar in till staten. Därför är det lätt att tro att den totala skatten på inkomsten är lägre än vad den faktiskt är. Skattebetalarnas förening har inkluderat alla dessa olika typer av skatter i sina beräkningar. I snitt går 54, 2 procent av medelinkomsttagarens inkomst till att betala olika former av skatter.
Det är knappast anständigt att över hälften av en enskild arbetares inkomst går till det offentliga. Hade var och en fått sin lön utbetald i kontanta medel och därefter varit tvungen att gå till Skatteverket för att egenhändigt betala sin skatt hade nog inte så många varit tillfreds med det höga skattetrycket. Framför allt inte i förhållande till vad vi får ut av det.
Skatt ska givetvis finansiera gemensamma angelägenheter. Men en universallösning på allehanda problem är faktiskt inte alltid att skjuta till mer pengar i hopp om att det i sig ska lösa någonting. Ibland kan mindre pengar ge ett likadant eller bättre resultat.
Det faktum att pengarna först och främst tillhör och förtjänas av dem som skapat dess värde genom sitt arbete måste få ett tydligare genomslag i den politiska debatten. Det är inte bara en fråga om frihet och självbestämmande, utan även en fråga om rättvisa.
Det är inte mer än rätt att den som sliter också ska få behålla mer av vad den tjänat ihop. Dina pengar är inte främst statens, regionens eller kommunens pengar.