Fotbollens själ dör när pengarna styr

Medan europeiska fotbollsklubbar köps och säljs som pokémonkort, styrs de svenska fotbollslagen fortfarande av sina medlemmar.

Svenska klubbar kan göra starka internationella insatser. Angeliño och hans Roma klarade trots sitt ekonomiska överläge inte av att slå Elfsborg i höstas.

Svenska klubbar kan göra starka internationella insatser. Angeliño och hans Roma klarade trots sitt ekonomiska överläge inte av att slå Elfsborg i höstas.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ledare2025-01-24 08:25
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Den svenska 51-procentregeln innebär att majoriteten av aktierna i ett idrottsaktiebolag måste ägas av en förening, inte av privatpersoner eller företag. Syftet är att säkerställa att idrotten styrs av ideella krafter.

Det har förvisso lett till att svenska lag har haft svårt att konkurrera med större ligor, då lag som drivs av företag helt enkelt har mer pengar. Det spelar dock mindre roll, då de svenska klubbarna värnat sitt självbestämmande i stället för att sälja sig till högstbjudande.

Trots att 51-procentregeln fortfarande är stark i Sverige har det funnits lag som försökt runda den. AFC Eskilstuna är ett bra exempel. Klubben har köpt andra lags platser i seriesystemet för att snabbare kunna avancera i divisionerna. Samtidigt har man haft höga medlemsavgifter i syfte att försvåra medlemsdemokratin.

Det positiva är att AFC Eskilstuna floppade. När klubben avancerade till allsvenskan fick den massiv kritik av hela Fotbollssverige, och sejouren i den högsta serien blev kortvarig. I dag huserar klubben i division ett.

Exemplet visar varför det finns ett värde i att hålla föreningar som AFC Eskilstuna borta från svensk fotboll. Idrotten handlar inte bara om att vinna, utan också om värden som inte kan köpas för pengar – kultur, identitet och gemenskap. Supportrarna vill ha medlemsägda klubbar, inte företagsstyrda lag. Det syns tydligt både på läktarna och på årsmötena, där engagemanget för föreningsdemokrati är starkt.

Dessutom bidrar den svenska föreningsstrukturen till att utveckla talanger och satsa på ungdomsidrott. Svenska toppklubbar är ofta beroende av spelarförsäljningar för att finansiera elitverksamheten, vilket skapar incitament att satsa på nästa generation spelare. Det är alltså inte bara supportrarna som tjänar på ägandereglerna, utan också ungdomarna.

Trots de ekonomiska skillnaderna kan svenska lag fortfarande konkurrera sportsligt i Europa. I år är hela tre lag från Sverige ute i Europa och tävlar, och så sent som i november lyckades Elfsborg slå det italienska storlaget Roma. Det visar att framgång inte bara handlar om pengar.

När Saudiarabien köper europeiska fotbollsstjärnor för miljardbelopp i syfte att legitimera den egna diktaturen står Sverige stadigt som motpol. När diktaturen använder fotbollen som PR-maskin värnar Sverige kulturella och demokratiska värden. Det är något världen bör lära sig av.