I såväl kris som krig är spridandet av felaktig information ett närmast ofrånkomligt gissel. Många aktörer vill öka misstron och slå split i samhället. Detta märks inte sällan när auktoriteter måste gå ut och dementera illasinnade rykten och dåligt underbyggda påståenden.
Just detta hände i går när Pär Dalhielm, vd för branschorganisationen Svenskt vatten, fann sig tvungen att intyga att det inte finns några problem med dricksvattenförsörjningen.
Tilltaget var nödvändigt. Många hade nåtts av nyheten att det kunde komma att bli brist på dricksvatten. Självklart trodde de på den. Beskedet kom inte från någon rysk trollfabrik eller profilbildslöst twitterkonto utan från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
MSB hade funnit för gott att på måndagens pressträff ta upp kemikalier för vattenrening som något som kan ta slut. För att demonstrera att alla sektorer drabbas av krisen. Att någon sådan brist inte föreligger sågs tydligen inte som ett stort hinder. Detta är en allvarlig blunder från myndigheten som senare backade från sitt uttalande.
Detta var dock inte MSB:s första stora kommunikationsmisstag under coronakrisen. När krisen ännu var i sin linda började människor fylla på sina förråd. Ett utmärkt agerande. Var och en har en skyldighet att kunna klara sig i minst 72 timmar, försvarsberedningen rekommenderar dock att man ska kunna klara sig i en vecka utan hjälp från det offentliga.
MSB har själv informerat om detta i broschyren Om krisen eller kriget kommer. Under en kris är det offentligas resurser hårt ansträngda och om de måste användas för att hjälpa dem som skulle ha kunnat ta hand om sig själva måste resurser tas från annat håll. Det är helt enkelt själviskt att inte vara förberedd.
Likafullt klarade MSB:s kommunikatörer inte av att säga att det var bra att medborgarna såg till att vara förberedda om de inte redan var det. I stället upprepades att det saknades skäl att öka lagret av mat hemma. Efter denna många gånger upprepade katastrof intog MSB en tillbakadragen roll, tills i måndags.
MSB misslyckas grovt med sitt uppdrag upprepade gånger och sprider felaktiga uppgifter och onödig oro i samhället. Det äventyrar förtroendet inte bara för MSB utan för alla myndigheter. Och det i en tid då hela den svenska smittbegränsningsapparaten bygger på detta förtroende.
MSB har en viktig roll att spela, den får inte spelas så här dåligt.