Förstår Gällivares styre att ta ansvar för skolan?

Skolinspektionen riktar skarp kritik mot Gällivares högstadieverksamhet och hotar kommunen med vite på 700 000 kronor.

Skolinspektionen hotar Gällivare med vite på 700 000 kronor på grund av situationen vid Sjöparksskolan.

Skolinspektionen hotar Gällivare med vite på 700 000 kronor på grund av situationen vid Sjöparksskolan.

Foto: Lisa Eriksson

Ledare2023-02-25 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

En del elever har fått gå en hel termin utan undervisning i teknik. "Det är allvarligt att eleverna inte fått undervisning, det håller jag helt med dem om", säger Gällivares skolchef, Eva Martinsson till Dagens Nyheter.

Att hålla med om saker ingen säger emot är sällan svårt – men att ta ansvar och säkerställa att detta åtgärdas är svårare. Likaså att kommunicera. En sökning på kommunens hemsida efter varianter av ordet “skolinspektion” ger i skrivande stund noll träffar det senaste året. 

Gällivare har centraliserat undervisningen och gick från fyra högstadieskolor till en med motiveringen att samla kompetensen. 50 procent behöriga lärare och inställd undervisning kan inte ses som något annat än ett misslyckande och något som måste åtgärdas.

Barn- och utbildningsnämnden informerades dock inte om resultatet av tillsynen. Eva Alriksson (M) säger till ledarsidan att hon fick veta av en förälder. När hon tog upp det med nämndsordföranden Jenny Johansson Jänkänpää (MP) ska hon ha sagt att det räckte med att ta det med förvaltningschefen.

Men ansvaret för detta ligger inte främst på skolan eller förvaltningen utan på politiken. Det är den som är ansvarig för skolstrukturen, men framför allt för skolornas budget. Ska man kunna erbjuda högre löner för att få personal måste politiken anslå medel för detta. Det kan inte skolorna eller förvaltningen göra.

Och om man inte får kompetensen att flytta till Gällivare genom idéer som att det är trevligt att bo nära en skoterled så är det läge att se vad som händer om löneerbjudandet höjs.

Höjd lön för nyrekryteringar får ringar på vattnet, men att de behöriga lärare som redan är på plats också lär vilja ha sin del av kakan är inte ett hållbart argument mot att göra det.Skolan är i sanning kommunal kärnverksamhet som bör bedrivas med hög prioritet.

Kommunledningen blir därmed svaret skyldig och frågan är binär – antingen tilldelas skolan tillräckligt med pengar eller så gör den det inte. Det börjar bli uppenbart att det är det senare. Och denna politiska försummelse skadar kommunen.

En flyttbenägen familj med barn på väg mot högstadieåldern gör sin research noga. Att då visa upp en skolverksamhet med endast femtioprocentig lärarbehörighet och kraftig kritik från Skolinspektionen kommer inte att få någon att flytta till Gällivare.

Det finns inga snabba lösningar på detta. Särskilt inte när de ansvariga inte vill se sin roll i det hela.