Forsberg har faktiskt rätt, frågan bör prövas

Lennart Forsbergs (M) beslut att överklaga alla beslut från senaste kommunfullmäktige är inte populärt, men principiellt viktigt.

Carina Sammeli (S) får lov att vänta på att bli ny KSO i Luleå. Lennart Forsberg (M) gjorde rätt i att överklaga alla kommunfullmäktiges beslut.

Carina Sammeli (S) får lov att vänta på att bli ny KSO i Luleå. Lennart Forsberg (M) gjorde rätt i att överklaga alla kommunfullmäktiges beslut.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Ledare2020-12-31 05:30
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det är inte lätt att stå upp för det man tror på. Det lär moderaten Lennart Forsberg ha fått erfara. Luleås moderater präglas inte minst av tanken på smidigt och pragmatiskt styre. Forsbergs agerande är det rakt motsatta. 

Det går att se agerandet som ett petimätermässigt paragrafrytteri som bara görs för sakens egen skull. Forsberg skulle då inte vara mer än en politisk haverist. Men myntet har som bekant två sidor, och den andra är betydligt mer välputsad. 

Lagen ställer vissa krav på hur fullmäktigemöten ska gå till. Inte så mycket för att det är roligt att stifta lag som för att den lokala demokratin är viktig, till och med avgörande, för det fria samhällets funktion. För att inte saker ska glida iväg alldeles finns således begränsningar för hur verksamheten får bedrivas. Det är sunt och tämligen naturligt. Sannolikt är det svårt att hitta någon som är villig att opponera sig mot detta.

Dessa bestämmelser reglerar bland annat fullmäktiges minimistorlek. Det kan förstås tyckas småsint, ska man inte få välja själv? Men det är också en grundläggande fråga om representation och därmed delaktighet i den lokala demokratin. Kommunerna är fria att gå över detta, men lagstiftaren har på goda grunder ansett det vara viktigt att försäkra medborgarna en vissa nivå. 

En annan av dessa regler gäller distansdeltagande. Fullmäktige får besluta om det så länge det handlar om både bild och ljud, sker i realtid samt på ett sätt så att alla deltagare kan se och höra varandra och delta på lika villkor. Luleå kommunfullmäktige har 61 ledamöter. Alla som har haft ett Teams-möte med ens 20 personer vet att man inte kan se alla deltagare. 

Det är fullt möjligt att detta verktyg inte uppfyller kraven som kommunallagen ställer. Trots att det har använts på många håll runtom i landet under pandemin har frågan inte prövats tidigare.

Nu skulle Luleå välja Carina Sammeli (S) till ny ordförande för kommunstyrelsen. Å ena sidan kan det tyckas onödigt att bråka just då. Å andra sidan är det viktigt att sådana beslut fattas under korrekta former. Och det är ju inte som att det pågår något intensivt reformarbete som måste avbrytas eller pausas på grund av detta. S närmast obefintliga arbete med att lotsa Luleå in i framtiden kommer att fortsätta vara obefintligt.

Forsberg bör ges en eloge för sitt agerande. De grundläggande reglerna för demokratins beslutande församlingar är värda att efterlevas. Vem vet vad som händer när vi bestämmer oss för att ignorera dem.