Ett bra företagsklimat gör att människor kan leva sina liv så bra som möjligt. Det skapar tillväxt och en grund för välfungerande offentliga institutioner såsom vård, skola och omsorg. Och detta må vara en av de bästa platser man kan leva på, men nog finns det utmaningar. Avstånden är stora inom länet och resten av landet ligger långt bort. Därför blir det extra ledsamt att läsa hur företagare rangordnar kommunernas företagsklimat.
Av 14 kommuner i regionen är det blott tre som kvalar in på listans topp 100. Älvsbyn landar på plats 85, en förbättring med 50 platser sedan i fjol. Arjeplog klättrade hela 77 platser och landade på 88. Boden verkar ha stagnerat och slutade på plats 90, ungefär där kommunen har hamnat de senaste åren.
Av de 15 som av företagarna i respektive kommun uppskattas ha allra sämst företagsklimat återfinns dock fyra kommuner från regionen: Kalix (276), Överkalix (281), Kiruna (282) och Pajala (289). Det är direkt pinsamt. Detsamma gäller Luleå som gör anspråk på att vara regionens tillväxtsnav. Men kommunen tappar 69 platser och landar på 190. En bra bit under rikssnittet. Det duger inte.
Några ljusglimtar finns dock. Andelen företagare som känt en tvekan att klaga till kommunen av rädsla för att det ska påverka företaget negativt har minskat. 2016 var det 43 procent som upplevt detta en eller flera gånger. Nu är det 36 procent. Det är en förbättring. Samtidigt bör man komma ihåg att det fortfarande är 50 procent över rikssnittet.
En del av företagsklimatet avgörs givetvis på riksnivån, men väldigt mycket kan åstadkommas lokalt. Till att börja med måste synsättet på företagen som en viktig resurs som kommunen kan hjälpa förankras ordentligt. På alldeles för många håll ses företag som kommunens motståndare i diverse frågor. Då är det inte undra på att resultatet blir som det blir.
Förenkla ansöknings- och tillståndsprocesser och hjälp företagen att göra rätt. För det är vad de vill. Tittar man på Luleås resultat ser man att attityderna från såväl politiker som tjänstemän har försämrats påtagligt senaste året. Det hänger tveklöst samman med skiftet i den politiska ledningen. Sämst betyg får kommunen för upphandlingsarbetet.
Ett bra företagsklimat gynnar alla och skapar förutsättningar oavsett vilken politik man sedan vill föra. Så släpp prestigen och arbeta målinriktat för att göra bot och bättring. Att nöjt acceptera läget är ett svek mot invånarna.