För sent utkräva ansvar av Löfven

Coronakommissionens slutrapport innehöll svidande kritik av regeringen Löfven. Men Magdalena Andersson lär inte behöva oroa sig.

Torsten Persson, professor i nationalekonomi vid Institutet för internationell ekonomi, och Coronakommisionens ordförande Mats Melin med slutbetänkandet.

Torsten Persson, professor i nationalekonomi vid Institutet för internationell ekonomi, och Coronakommisionens ordförande Mats Melin med slutbetänkandet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2022-02-26 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Coronakommissionen släppte sin slutrapport i går. I det här fallet blev det extra nyhetsskugga då ju bulletinerna från krigets Ukraina avlöser varandra. Förmodligen drog regeringen om verkar ha varit riktigt orolig en lättnadens suck.

Redan morgonen före presskonferensen skrev till exempel Anders Lindberg på Aftonbladet en ledare där han ifrågasatte Coronakommissionens legitimitet (25/2). Enligt Lindberg sysslar kommissionen bara med att peka ut syndabockar och dess tidsplan beskrev han som politiskt motiverad. Kommissionen, ska vi förstå, är politisk och ute efter att skada Socialdemokraterna.

Och visst hade kommissionen kritik av 2020 års regering och förre statsministern Stefan Löfven. Kommissionen menar att Löfven borde ha gått in och fattat nödvändiga beslut när Folkhälsomyndigheten dröjde. Kommissionen menar att politiken borde ha agerat efter en försiktighetsprincip, i syfte att så långt som möjligt skydda liv och hälsa.

Det är lätt att glömma nu men de svenska dödstalen i början av pandemin var bland de högsta i Europa. Det var framför allt de äldre som drabbades av strategin att låta smittan spridas i syfte att uppnå flockimmunitet. Strategivalet handlade om värderingar och ideologi. Det borde inte ha överlåtits åt en myndighet.

Kommer då kommissionens rapport att skada Socialdemokraterna i valrörelsen? Svaret är nej. Den allvarligaste kritiken handlar ju om Stefan Löfven som ju har lämnat politiken.

Överlag blev coronahanteringen inte en politisk fråga i Sverige, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att vi inledningsvis valde en annan strategi än omvärlden. Det har inte funnits någon tydlig politisk opposition som förespråkat en annan strategi. Moderaterna som är det viktigaste oppositionspartiet stannade vid att efterlysa mer teknik i pandemibekämpningen. Sverigedemokraterna hade svårt att hitta en linje. Det finns med andra ord ingen politisk kraft som har intresse av att göra politik av coronahanteringen.

Väljarna lär också vara trötta på pandemin. Man vill att det ska vara över. Kanske vill många också gärna kunna säga att Sverige klarade sig bra. Vi svenskar är mer nationalister än vårt rykte säger, när det väl kommer till kritan. Så valrörelsen 2022 kommer handla om andra saker än pandemihanteringen. Regeringen kan andas ut.