Lasse Berghagen var dock känd för ett personlighetsdrag som vi borde tala mer om i samhället och politiken. Han var nämligen vänlig. Nästan alla minnesord om honom innehåller utlåtanden som vänlig, bussig, tillgänglig och varm. Berghagen visste själv att han stack ut genom att vara ovanligt snäll – även om han ibland ville komma bort från just det ordet.
I sina memoarer reflekterar han flera gånger över egenskapen. Ett ursprung ser han i sin mor Brita (född 1909) som besatt en ”lågstämd vänlighet”. Han skriver att han själv försökt ha en försonande syn på människor han mött. Förmågan att skapa trygghet är också något han ser upp till hos andra. Han lyfte fram vännen Magnus Härenstam för att denne kunde få en hel sal med människor att slappna av bara han steg upp på scenen. Det var alltså ingen slump att folk uppfattade Lasse Berghagen som varm och hygglig. Han såg värdet i att vara vänlig.
Här får Berghagen rätt av den senaste forskningen kring personligheter och arbetsmiljö. Vänlighet, tillgänglighet – eller agreeableness på engelska – är ett personlighetsdrag som är viktigt i samspelet mellan människor. Vänliga individer i en grupp skapar tillit och trygghet för de andra. Att ha anställda med högt utvecklad vänlighet på en arbetsplats kan därför minska sjukfrånvaron för stress. Vi blir mindre nervösa när människor runt oss inte dömer oss för minsta misstag. Att ha vänliga chefer kan utveckla produktiviteten. Människor presterar bättre när de känner sig trygga.
Men trots att arbetspsykologer lyfter fram vikten av vänlighet är det ännu inget som märks särskilt mycket på arbetsmarknaden eller i samhällsdebatten. Jobbannonser söker sällan efter ömsinta medarbetare eller omtänksamma chefer. Där är det i stället ord som stresstålighet eller prestationsinriktad som dominerar.
Att vara vänlig hjälper inte heller individen i karriären. Tvärtom finns det ett samband mellan vänlig personlighet och lägre lön. Det borde inte minst intressera dem som kämpar för mer jämställda löner. På populationsnivå är vänlighet mer vanligt och utvecklat bland kvinnor än män. Det kan spela roll för ojämlikheter i lönestrukturerna.
Kanske spelar vänlighet till och med roll för demokratin. Även om egenskapen är opolitisk får den bäring på politiken. På engelska talar statsvetare om civility – en slags medborgerlig hövlighet. Liberal demokrati är inte bara regler, utan också en kultur där vi inte fördömer dem som tycker annorlunda. En fungerande demokrati är beroende av en stor mängd individer som – likt Lasse Berghagen – väljer att se försonande på sina medmänniskor. Vi behöver tala mer om betydelsen av ”den lågstämda vänligheten” i samhällsdebatten.