Oseriöst av regeringen föreslå skrotningspremie

Elbilsköparna fick en dags varsel när regeringen stoppade den socialdemokratiska klimatbonusen i november 2022.

Sanningen är att väldigt få innehavare av över 15 år gamla bilar klarar av den ekonomiska bördan av att köpa en elbil.

Sanningen är att väldigt få innehavare av över 15 år gamla bilar klarar av den ekonomiska bördan av att köpa en elbil.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2024-08-23 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Nya elbilsägare kunde fram till dess kamma hem 70 000 kronor som ägare av fossildrivna bilar betalat in till staten, men regeringen såg inte behovet.

Nu presenterar regeringen ett liknande och likaledes omotiverat stöd: skrotningspremien. Tanken är att om en bilägare skrotar en 15 år gammal bil så kan 10 000 kronor erhållas när man köper en ny eller begagnad elbil.

Vissa krav finns. Erbjudandet kan bara nyttjas en gång per person, så det är lönlöst att kamma marknaden på gamla bilar. Bilarna i sig ska ha klarat besiktningen efter sommaren 2022 och ha varit i ägarens ägo sedan början av september 2023. Regeringens mål är att åtminstone 10 000 bilar i målgruppen ska skrotas.

Skrotningsstatistik från 2023 visar att bara 800 av 134 000 skrotade bilar under 2023 skulle kunnat få premien. Man kan anta att antalet ökar marginellt med den nya moroten, men erfarenheten från Finland, som haft en liknande bonus, ger skäl att vara pessimistisk. Finländarna kunde få upp till 2 000 euro – drygt 20 000 kronor – per skrotad bil för att köpa bland annat en elbil eller elcykel. Bara åtta procent valde elbilen, och 70 procent elcykeln.

Och det är inte konstigt. Personer som kör omkring i vad regeringen kallar skrotbilar är sällan elbilsspekulanter. 15 år gamla bilar kan gå för så lite som 10 000 kronor. Men en ny eller begagnad elbil ligger ofta ute för flera hundra tusen. Då räcker 10 000 kronor inte långt. Regeringens premie riskerar också att dra upp priserna på andrahandsmarknaden ännu mer.

Under och efter pandemin har allt fler valt att leta begagnade vilar. Svag ekonomi och hög inflation och ränta gör det dyrare att köpa eller leasa en ny bil. Om de billigaste bilarna i segmentet nu skrotas med stöd av regeringen blir alternativet för mindre bemedlade familjer allt färre.

Det finns så mycket regeringen hade kunnat göra i stället. Kärnkraften är ett bra exempel som minskar utsläppen. Men även lågt hängande frukt som att köpa utsläppsrätter i EU så att andra företag inte kan släppa ut, och att investera i grön el i utvecklingsländer, hade gjort mer skillnad.

Regeringen gick till val på en sundare klimatpolitik. Folklig förankring och effektivitet var ledord för högerblocket. Med politik som varken minskar utsläppen nämnvärt, eller gör det till en rimlig kostnad för hushållen, rämnar fasaden på det nystartade klimat- och näringslivsdepartementet. Ta nya tag.