Finns många sätt att ge incitament till att flytta

Statliga Lernia har låtit undersöka svenskarnas villighet att flytta för att få ett arbete samt var de då är beredda att flytta.

Att tvinga människor att söka jobb i Norrbotten kommer inte att påverka kompetensbristen nämnvärt.

Att tvinga människor att söka jobb i Norrbotten kommer inte att påverka kompetensbristen nämnvärt.

Foto: Steve Buissinne/Pixabay

Ledare2021-10-26 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Föga förvånande är det inte alla som är sugna på att flytta hit. Vilket egentligen inte är så märkligt.

Ingen plats kan vara mitt i prick för samtliga. Det är faktiskt lika bra om några vill bo i Gävle också. Varken Norrbotten eller Västerbotten finns med bland de åtta län som folk helst skulle flytta till. Men inte heller bland de tre i botten. Föga förvånande toppar regionerna med landets fyra största städer. Minst attraktiva är enligt undersökningen Kronoberg, Västernorrland och Gävleborg som 25, 26 respektive 27 procent kunde tänka sig att flytta till. Ärligt talat ändå inte så illa.

Det pågår som bekant ett intensivt arbetsskapande i delar av landet, inte minst i de två nordligaste regionerna. Och det var redan tidigare svårt att få tag på kvalificerad personal. Det är inte hållbart, utan måste åtgärdas. Något som kan ske på flera sätt.

Kanske behöver reglerna för a-kassan ändras? Ledarsidan har sedan tidigare ställt sig positiv till ett flyttbidrag. Kunde staten betala för att folk skulle flytta härifrån kan det göra detsamma i andra riktningen. Men frågan är om det skulle göra så stor skillnad. Bristen på kvalificerad arbetskraft innebär att dessa kan välja var de vill arbeta. Norrbotten måste bli mer attraktivt.

En hel del kan vi förstås förbättra själva. Skattetrycket är självsvådligt högt i så gott som hela regionen. Det är klart att det hamnar i fel vågskål när folk överväger att flytta hit.

Kanske borde regionen och de större företagen leta på andra platser. Tyskar är lättintegrerade och Sverige har ett bra rykte där. Ändå är norra Sverige sällan representerat på arbetsmässor och liknande.

Därutöver måste tillgången till arbete och friluftsliv säkras. De kafkaliknande processerna mot exempelvis gruvorna skapar frågetecken kring stabiliteten i regionen. Vem vågar flytta sitt liv, sin familj, till en del av landet man inte är säker kommer att klara sig? Detsamma gäller tillgången till vår oslagbara natur, ett av Norrbottens stora dragplåster. Direktiven och tidsramen för den så kallade Girjasutredningen om ny rennäringslag skapar oro. Kommer jakten och friluftslivet att överleva processen? Dessa frågetecken skadar regionen och behöver åtgärdas.

Att tvinga människor att flytta hit lär inte hjälpa, tillräckligt många är intresserade av arbetena här ändå och de riktigt kvalificerade jobben påverkas knappt. Mycket annat måste göras dock, på alla nivåer.