Förra veckans avgörande i USA:s federala högsta domstol, Dobbs v. Jackson Women's Health Organization, blev som väntat startskottet för en intensiv debatt om aborter även i Sverige. Tonläget är lika högt här som i USA. Det enda som saknas är ett skäl.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson föreslog snabbt att den svenska aborträtten ska grundlagsfästas för att ge den starkast möjliga skydd. Moderaterna med partiledare Ulf Kristersson i spetsen anslöt sig snabbt till Liberalernas propå. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch gick sin egen väg och skrev snabbt under ett kontrakt partiet tagit fram där man förbinder sig att försvara den svenska aborträtten mot såväl inhemska som utländska hot. Hon bjöd även in de andra partiledarna att skriva under.
Det svenska kynnet är som bäst när vi faktiskt lyckas behålla kylan och inte får panik trots att situationen blir något pressad. Abortdebatten är raka motsatsen till detta. Till att börja finns det ingen debatt. Alla riksdagspartier står bakom den svenska abortlagstiftningen. Skillnaderna finns som mest i nyanserna. Vissa anser att abort är problematiskt, andra ger sken av att det alltid är en seger. Men bortsett från dessa någorlunda divergerande bevekelsegrunder är alla faktiskt överens.
Inte nog med att det inte finns en debatt, det finns inte heller något hot. Det finns ingen stark utomparlamentarisk rörelse i Sverige som kräver inskränkningar. Alla hot som nu målas upp är strikt teoretiska och belägna i en teoretisk framtid. Till skillnad från i USA är aborträtten reglerad i lag. Det som nu sker i USA beror på att den federala rätten till abort var en juridisk fantasi som slogs fast i rättsfallet Roe v. Wade 1973. Det var milt uttryckt en dålig grund att stå på och således är det sedan i fredags upp till varje stat att reglera frågan.
Det hela har dock väldigt lite bäring på Sverige. Även i USA vore det bättre om dagordningen innehöll mer samtal, diskussion och kompromissande än valkampanjande. Det gäller särskilt för Sverige. Men i stället för att ta ett steg tillbaka och andas djupt verkar alla inställda på att det bästa är samfälld panik. Annars vore förstås risken hög att det skulle urarta i konstruktiva samtal.
Abortfrågan är förstås viktig. Men abort är även en konsensusfråga i Sverige. Glöm inte bort det. Hela riksdagen, från socialister till nationalister, står bakom lagstiftningen. Det finns ingen anledning att nedvärdera frågan genom att tappa besinningen.