Fina pengar du har där, tråkigt om de försvann

Vad Socialdemokraterna vill står klart. Hur det ska gå till mer precis och vad det kommer att leda till vågar inte ens S tänka på.

Inte behöver du så där mycket pengar heller.

Inte behöver du så där mycket pengar heller.

Foto: Henrik Montgomery/TT/Montage

Ledare2021-06-02 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Statsminister Stefan Löfvens (S) tid vid rodret går mot sitt slut. Han styr landet, men partiet utvecklas nu bortom hans ledarskap. Och resultatet är att man nästan redan saknar honom.

Nyligen satte Löfven ned foten och förkunnade på Facebook att Sverige inte ska ha någon ny fastighetsskatt. Vanligt folk ska inte behöva oroa sig för att tvingas från hus och hem för att deras område har blivit populärt, förklarade statsministern. Han avslutade inlägget med att bedyra att S alltid kommer att värna finansieringen av välfärden men att man kommer att "välja de vägar som samtidigt upprätthåller en hög legitimitet och folklig förankring för det sätt skatterna tas in". 

Så här i efterhand kan man nästan höra finansminister Magdalena Anderssons (S) hånskratt. Hon tänker hålla sig kvar i partiet länge än och framhålls ofta som en tänkbar efterträdare till Löfven. Och för henne är de gångna åtta årens skattehöjningar bara början. Och många partiföreträdare runtom i landet håller med henne. De vill ha en ny fastighetsskatt.

Det var därför ingen stor överraskning att den ingick i rapporten från partiets arbetsgrupp för fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa som presenterades i måndags. 

Rapporten är på närmare 100 sidor. Arbetsgruppen har bestått av bland andra finansministern och Ola Pettersson, LO:s chefsekonom. Den har haft sju utredare till sitt förfogande och har ägnat två år åt detta arbete. Det är skrämmande. För den är närmast innehållslös.

Nog finns där en lång rad förslag, det ena sämre än det andra. Alla är de beskrivna i så luddiga ordalag som tänkas kan. Konsekvensanalyser finns över huvud taget inte med. Inte heller finna det några beskrivningar av effekter på intäkter och utgifter. Ingenting.

Det finns bara två tänkbara skäl till detta. Antingen saknar man kompetens för det, vilket faktiskt är helt uteslutet. Såväl arbetsgruppens medlemmar som utredarna är klart kompetenta människor. Därför återstår alternativet att man inte vill tala om vad det skulle leda till.

Miljonärsskatten kommer att drabba långt många fler än landets rikaste. Taket för ISK-sparande har tydligen diskuterats på nivåerna 100 000 respektive 200 000 kronor. Vansinnigt lågt. Hur hög fastighetsskatt de vill införa framgår givetvis inte, men räkna med att den blir mycket kännbar. 

Det nya S blickar bortom Stefan Löfven. Och blicken är fäst vid våra plånböcker.