Moderaterna varnar för en återinförd fastighetsskatt. Socialdemokraterna kallar det för desinformation. Det är starka ord. Men alla som följer svensk politik förstår att hotet om en ny skatt vid en ny S-regering är verkligt.
Det är inte första gången S anklagar M för desinformation. När Ulf Kristersson (M) i februari sade att han var övertygad om att Sverige kommer att gå med i Nato, och att S kommer att omvärdera sin position, valde försvarsminister Peter Hultqvist (S) att beskriva det som desinformation från Kristerssons sida. Det var nämligen helt omöjligt för S att byta ståndpunkt i frågan.
I Svenska Dagbladet har nu finansmarknadsminister Max Elger (S) gått till attack mot Moderaterna i liknande ordalag. Bakgrunden är att M har kampanjat om att partiet inte vill se en återinförd fastighetsskatt. Budskap som "Nej till återinförd fastighetsskatt" och "Nej till ny fastighetsskatt!" har framförts i sociala medier. Udden riktas mot Socialdemokraterna. Detta menar finansmarknadsministern är "rena desinformationskampanjer".
Det stämmer förvisso att S på sin senaste partikongress beslutade att inte driva frågan om en ny fastighetsskatt. Men hur mycket är det löftet värt när det kommer till kritan?
S har en gedigen meritlista av att svänga när partiet förhandlar. Till exempel beslutade ingen kongress att värnskatten skulle avskaffas eller att arbetsförmedlingen skulle reformeras. Det var eftergifter för att sy ihop januariavtalet.
Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill se en fastighetsskatt. Det är partier som S kommer vara beroende av efter valet. Och inom S vill flera stora partidistrikt och en majoritet av ledande lokala företrädare ha en fastighetsskatt.
I partiets valanalys efter 2006 pekades fastighetsskatten ut som en bärande anledning till S svaga stödet i storstäderna. Än i dag ger frågan huvudvärk, särskilt under ett valår.
Men drömmen verkar ändå leva vidare. Det innebär en faktisk risk för att det också kan bli verklighet, särskilt om det blir en regeringsförhandling. Ett kongressbeslut är aldrig en garanti. Tvärtom talar en hel del för att man kan komma att bortse från beslutet, om man ser en möjlighet och ursäkt till det. Inom stora delar av S skulle det förmodligen inte ens ses som en eftergift.
Vill man vara helt säker på att fastighetsskatten förblir död och begraven, gör man rätt i att ta Moderaternas varningar på allvar.