Får Riksrevisionen Linus Sköld att be om ursäkt?

Riksrevisionen sparar inte på krutet i sin granskning av statsbidraget till studieförbunden som ligger på två miljarder årligen.

Klarar Linus Sköld av att be forskarna han förlöjligade om ursäkt nu när Riskrevisionen har gett dem rätt?

Klarar Linus Sköld av att be forskarna han förlöjligade om ursäkt nu när Riskrevisionen har gett dem rätt?

Foto: Christoffer Markström/Montage

Ledare2022-09-30 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Kontroll och uppföljning brister i alla led, och det finns tydliga indikationer på att statsbidraget går till annat än folkbildning. Så skriver Riksrevisionen i introduktionen till sin granskning av stödet till studieförbunden. Ord och inga visor. Och det är inte en dag för tidigt.

Man skulle kunna tro att två miljarder kronor skulle hanteras tämligen allvarsamt. Så är det inte. Folkbildningsrådet, som fördelar medlen, är en ideell organisation. Rådet och de tio studieförbunden har av staten getts ett mycket stort utrymme att själva avgöra hur medlen fördelas, används och kontrolleras. 

Kontrollen är nära nog obefintlig, den sköts främst av studieförbunden själva som sällan finner något att anmärka på. Tro sjutton det. 

Riksrevisionens granskning visar att studieförbunden ofta betalar ut ersättningar till samverkanspartner utan erforderligt underlag, av 370 granskade evenemang saknade 44 procent underlag för utbetalningar. Riksrevisionen skriver att det finns en överhängande risk för att statsbidraget används till privat konsumtion, kommersiell verksamhet och till att stödja föreningars egentliga verksamhet.

Systemet är korrupt och måste ses över. Folkbildningsrådet måste ersättas av en faktisk myndighet. Något islamologen Sameh Egyptson desperat föreslog redan för två år sedan. Det är också den fria debatten om finansieringen som har lett till Riksrevisionens granskning.

I fjol skrev forskarna Magnus Ranstorp, Peder Hyllengren och Aje Carlbom i DN Debatt om hur utbrett fusket var i studieförbunden och att detta behöver granskas externt och åtgärdas. De fick mothugg inte bara från dem som livnärde sig på systemet utan även från norrbottniske riksdagsledamoten Linus Sköld (S) som gjorde sitt bästa för att ta heder och ära av forskartrion. I en replik i DN frågade han raljant: "Hur gick det till när terrorexperter blev auktoriteter i bildningsfrågor?" 

Sköld med sina försänkningar inom arbetarrörelsen visste naturligtvis mycket bättre än forskarna som ingen borde lyssna på. Men har man tagit fan i båten får man också ro honom i land. Riksrevisionen har visat bortom allt önskvärt tvivel att kritikerna hade rätt. Kunde Sköld förlöjliga Ranstorp, Hyllengren och Carlbom kan han även be dem om ursäkt. 

Och en ny högerregering bör ta sig an frågan om finansieringen av studieförbunden med viss iver. Det nuvarande systemet är ett korrupt haveri som inte kan accepteras.