Delar av ledningen för Statens institutionsstyrelse, SiS, vill att de allra farligaste ungdomarna döms till fängelse i stället för sluten ungdomsvård på deras ungdomshem (DN 15/7). Det är en bra idé av flera skäl.
Ungdomar mellan 15 och 17 år som begår allvarliga brott döms normalt sett till sluten ungdomsvård. Det krävs synnerliga skäl för att döma unga under 18 år till fängelse och därför sker det sällan.
Gängkriminaliteten har fått ett rejält fotfäste och det har blivit vanligare att kriminella nätverk rekryterar unga personer. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, som DN har sammanställt, har det blivit allt vanligare att tonåringar döms för dödligt våld. Ökningen är lavinartad. 2011 dömdes 14 personer under 20 år för inblandning i mord respektive dråp, inklusive försök. Förra året dömdes 40 personer.
Det finns mycket som lockar med en kriminell livsstil – pengar, makt och status inom den egna kretsen. Därför är det förmodligen svårt att få unga personer som har kopplingar till kriminella nätverk och fått smak för den livsstilen att sluta begå brott.
Det är uppenbart att SiS inte har förmågan att rehabilitera unga våldsverkare som begår mycket grova brott. Den 17-åring som häktats misstänkt för mordet på den uniformerade polismannen i Göteborg för några veckor sedan vårdades fram till i våras på ett SiS-hem efter ett tidigare mordförsök. Och nyligen dömdes en 16-årig pojke för mord på en jämnårig inom ramen för en gängkonflikt. Innan dådet vårdades även han på ett SiS-hem. Verkligheten har sprungit ifrån vårdformen.
Därför vore det bra om Kriminalvården, som har större erfarenhet och expertis av att hantera och rehabilitera kriminella, fick ett större ansvar för vissa unga våldsverkare. Med fördel kan man inrätta särskilda ungdomsfängelser. SiS verkar inte ha förmågan att hantera grovt kriminella ungdomar, vilket myndigheten själv antyder.
SiS bedriver inte bara sluten ungdomsvård för brottsdömda ungdomar. Myndigheten ansvarar även för annan tvångsvård som ges av helt andra orsaker, till exempel kan det handla om psykosociala problem och missbruksproblem. Myndigheten borde ges möjlighet att fokusera på det uppdraget i stället.
I grund och botten är det en rimlig ordning att unga under 18 år inte döms till fängelse. Men det finns en gräns för när vi bör gå från ett barnperspektiv till ett samhällsperspektiv. När det gäller unga våldsverkare som begår mycket grova brott befinner vi oss nära den nu, om den inte redan passerats.