Klåfingrar är väl den kanske vanligaste politiska sjukdomen som finns. Och kopplas den samman med omfattande okunskap kan den bli väldigt skadlig. Vilket förstås är ett skäl till att så få saker som möjligt ska beslutas i Bryssel.
Den senaste skandalsåpan handlar om EU:s ständiga hot mot det svenska snuset. När vi gick med i EU fick vi ett undantag för snuset och i gengäld lovade vi att inte sälja det i övriga unionsländer. Ändå händer det titt som tätt att EU:s byråkrater är framme och vill pilla på prillan.
Senaste vändan handlade om ett utkast till ett förslag på ny tobaksbeskattning. Nu har besked kommit från EU-kommissionen att det absolut inte under några omständigheter skulle gälla det svenska snuset. Sverige har ju trots allt ett undantag, och så vidare. Förmodligen hade budskapet nått Bryssel att hashtagen #swexit börjat trenda på Twitter sedan snusnyheten släpptes.
Att EU-kommissionär Ylva Johansson bara någon dag tidigare sagt att förslaget inte var moget att läggas fram än och att hon försökt förklara snusets betydelse för svenskarna talar dessutom för att det inte alls var särskilt givet att snuset inte skulle omfattas. Tvärtom verkade det vara ett i raden av försök att försöka omintetgöra undantaget.
Nyligen dök det därtill upp en historia om att a-traktorn var hotad – och då inte bara från debattsugna Kirunapolitiker, utan från EU. Det visade sig sedan kunna vara en feltolkning. Möjligen kan det bli fråga om nya körkortskrav, men det skulle inte äventyra själva traktorerna. Låt oss hoppas på det.
EU handlar i grunden väldigt mycket om harmonisering. Att se till att medlemsstaterna fungerar likadant på olika områden för att den gemensamma inre marknaden ska kunna fungera som tänkt. Men i takt med att EU utökat sina befogenheter spiller denna strävan över på andra områden.
Det är dock inte önskvärt alls att ens försöka harmonisera EU-länderna totalt. Vi är olika och har diverse egenheter som särskiljer oss. Och vi gillar det. Ingen vill vara exakt som alla andra. Visst, a-traktorer och snus är väl rätt udda för folk i andra länder men det gör det också på sätt och vis viktigare för oss. Människor precis som folk tenderar att bli fästa vid sina skavanker. En på det hela taget charmerande egenskap.
Ska EU behålla sin legitimitet bör den gå varsamt fram när det gäller att harmonisera bort ländernas små egenheter. Eller så kan man gå åt andra hållet och ge sig på lättölen också och se hur länge Sverige stannar kvar i det läget.