Ett nytt handslag för migrationen behövs

Migrationskommittén ska ha nått fram till en ny politik i slutet av juli. Äntligen finns ett färdigt förslag att förhandla om.

I slutet av juli ska migrationskommittén lägga fram ett förslag för ny migrationslagstiftning. Handslaget över mittgången är nödvändigt men kommer inte att uppskattas av alla.

I slutet av juli ska migrationskommittén lägga fram ett förslag för ny migrationslagstiftning. Handslaget över mittgången är nödvändigt men kommer inte att uppskattas av alla.

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Ledare2020-05-13 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Förslaget som ligger på förhandlingsbordet är framställt av kommitténs opolitiska sekretariat och ska nu användas för fortsatta förhandlingar. Det märks att det inte är partierna som ligger bakom det. Det är förvånansvärt realistiskt.

Möjligen är det så att tjänstemännen faktiskt har utgått från de faktiska problem som Sverige nu möter. Att allt från polis till socialtjänst går på knäna, att utanförskapet är lika massivt som problemen i skolan. Kanske har de till och med tagit till sig rapporten "När blir utrikesfödda självförsörjande?" från Entreprenörskapsforum? Rapporten slog ned som en bomb i debatten och visade att även om bilden av svensk integration inte direkt har varit ljus så är verkligheten nattsvart. Det tar 12-13 år för en utrikesfödd som kommer till Sverige att börja tjäna den i sammanhanget modesta summan 12 600 kronor i månaden.

Detta är förvisso en fråga om integration, inte migration. Men hur många vi klarar av att ta emot styrs i hög grad av hur vi klarar av att ta emot och inlemma dem vi tar emot. Nu har vi ett integrationsunderskott som vi har byggt upp under decennier och som dessutom har ökat kraftigt under senare år. 

Innan vi har tagit hand om det kan vi inte ta emot särskilt många nya alls då detta enbart förvärrar de redan allvarliga problem vi har. Migrationen måste stramas åt för att åstadkomma ett andrum för att få integrationen och samhället på fötter. 

De tillfälliga regler som har gällt sedan migrationskrisen är därför inte ett golv att förhandla upp från som Vänsterpartiet och Miljöpartiet verkar föreställa sig utan ett. Reglerna är ett högt tack som behöver sänkas ytterligare.

Ökade försörjningskrav för anhöriginvandring, tillfälliga uppehållstillstånd som regel  och krav på språk- och samhällskunskap för medborgarskap är nödvändiga inslag. Att man inte för ansöka om asyl igen förrän tio har gått sedan senaste avslaget likaså. Att riksdagen ska sätta ett "riktmärke" för asylmottagandet är också avgörande. Det är dock inte okontroversiellt och har förvånat inte minst Moderaterna.

Men det fattas fortfarande viktiga pusselbitar. Att det går att byta mellan att asylsökande och arbetskraftsinvandrare är en sådan sak som behöver upphöra snarast.

Moderaterna måste i detta arbete kämpa för att få med sig Socialdemokraterna på rätt väg. S har hållit sig med hård retorik men mjuk lagstiftning. Partiets medverkan är inte given men absolut nödvändig om regelverket ska stramas åt ordentlig och hålla över tid.