Berättelsen om Polarbröd är nutidens Fågel Fenix

I Älvsbyn fick de gamla grekerna återigen rätt.

En kaka för hela Sverige.

En kaka för hela Sverige.

Foto: Sebastian Eklund

Ledare2024-07-10 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Den 23 augusti 2020 brann Polarbröds bageri i Älvsbyn ned till grunden. Ett företag vars ursprung går tillbaka till 1878 då bagaren Johan Nilsson från Göteborg flyttade till Älvsbyn och började baka bröd till vattenrallarna. Det lilla bageriet blev ett Sverigeledande brödföretag och miljoner svenskar har njutit av en smörgås med rötter i Norrland. Därför är det inte en underdrift att branden inte bara var en katastrof för orten utan även för helt vanliga brödkonsumenter. Men skam den som ger sig. 

Bageriet byggdes upp och den 10 maj 2022 invigdes det med pompa och ståt med kronprinsessan Victoria som hedersgäst och detta var inte mer än rätt. Polarbröd är inte bara en norrländsk utan också en svensk institution som kan jämföras med exempelvis Soldatens Ärtsoppa eller Dafgårds. En del av det svenska matundret som inte handlar om trender utan stabilitet. Det var sådant som Polarbröd som gav det svenska folkhemmet bra och billig mat. 

Berättelsen om dess återuppbyggnad kan liknas vid den grekiska legenden om fågeln Fenix, som brinner upp men återuppstår ur askan. Nu har den dokumenterats av författaren Marcus Bodin. Han är visserligen partisk då han är gift med huvudägaren Karin Bodin, men det är också hans styrka. Att dokumentera från insidan och få tillgång till unika berättelser och material är en författares styrka och han har gjort det med bravur. Lite tillspetsat skulle man kunna säga att det först handlar om förtvivlan, därefter sorg och slutligen ett norrländskt jävlar anamma. Bageriet ska byggas upp och 131 avskedade medarbetare återanställas! 

Det vackra i berättelsen är att man lyckades och boken kommer att vara ett ovärderligt dokument för den som är intresserad av företagshistoria. Men också en skildring av hur det kan gå om viljan verkligen finns där. En vilja att inte bara baka gott och billigt bröd utan också att brinna för sin hembygd och känna ansvar för sina medarbetare. Karin Bodin hade kunnat ge upp och sälja företaget till en internationell koncern, som exempelvis familjen Lundström valde att göra med Wasabröd på 1980-talet. Men i stället valde man att stanna kvar och ta sitt ansvar. Det är i sanning en glädjehistoria och nu behöver Marcus Bodin inte gråta av sorg utan av glädje. 

Boken om uppbyggandet av bageriet i Älvsbyn är helt klart given sommarläsning. I alla fall om man i dessa tider vill läsa lite "feelgoodlitteratur" där det slutar lyckligt.