Se där ja, storleken har alltså ingen betydelse

När Skolinspektionen granskade Ersnässkolan fick den högsta betyg. Märkligt kan tyckas, givet hur debatten lät för bara något år sedan.

En bra skolgång går att ordna på betydligt fler platser än stora, centraliserade enheter. Något som Ersnässkolan är ett ypperligt bevis på.

En bra skolgång går att ordna på betydligt fler platser än stora, centraliserade enheter. Något som Ersnässkolan är ett ypperligt bevis på.

Foto: Montage

Ledare2023-06-29 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Då, i skoluppropets glada dagar, var tongångarna sådana att det knappast var möjligt att bedriva kvalitativ skolverksamhet i mindre enheter. Och det särskilt ute i byarna. Hur ska det ens gå att få någon att vilja arbeta där?

Redan då var det förstås uppenbart för många att detta var kvalificerat nonsens. Och detta får väl sägas ha visats svart på vitt i och med Skolinspektionens granskning av Ersnässkolan.

Skolan får högsta betyg i rektors ledarskap, undervisning, trygghet, studiero och bedömning i granskningen. Rektor Karin Bergstedt konstaterar att det är bra att få bekräftat att det hårda arbete som läggs ned på skolan också ger resultat. Om skolor som får dåliga resultat i granskningar hade samma inställning skulle mycket vara vunnit.

Ersnässkolan är verkligen ingen jätteskola. Där finns totalt 69 elever fördelat på årskurserna F-6. Och för den som bor på Hertsön är det ungefär 2,5 mil dit. Just den sorts skola som enligt teorin ska ha svårt att lyckas alltså.

Trots detta hade skolan 100 procent behöriga lärare. En annan framgångsfaktor är att personalen arbetar hårt för att se till att skolan är en trygg miljö där alla elever har ro att studera. Ingen avancerad ideologi, ingen mönsterdisciplin. Bara sunt förnuft och grundläggande insikter om hur en skola måste vara organiserad för att fungera ordentligt. Och så en vilja att omsätta detta i praktiken.

En skola som inte faktiskt bryr sig om sina elever är dömd att misslyckas. Ersnässkolan förefaller vara ett gott exempel på vad det kan innebära rent praktiskt att bry sig om eleverna. Både elever som har svårt att hänga med och de som har en begåvning som gör skolan mycket lättare behöver hjälp. Om den hjälpen inte ges riskerar elever ur båda grupperna att tappa intresset. Att Bergstedt väljer att tala om just detta säger något om den omsorg som finns i skolan.

Därtill är det viktigt att skolledningen med rektor i spetsen nyttjar resurserna på rätt sätt för att skapa möjligheter för lärarna att faktiskt sätta eleverna i centrum varje dag. Det är ett ofta underskattat och ouppmärksammat uppdrag, men det finns knappt någon riktigt bra skola som inte också har en bra rektor. 

Ett stort grattis till Ersnässkolan är på sin plats. Till rektor, lärare och all annan personal som varje dag ser till att förtjäna detta omdöme. Och som visar att det går att bedriva god utbildning även på en liten skola.