Ensamma européer hoppas på EU framöver

Européerna är ensamma i världen, som det uttrycks i en ny rapport från tankesmedjan European Council on Foreign Relations (ECFR).

En majoritet av italienarna anser att varken EU eller andra EU-länder fanns där när landet drabbades av corona. Många uppfattar i stället Kina som landets viktigaste allierade.

En majoritet av italienarna anser att varken EU eller andra EU-länder fanns där när landet drabbades av corona. Många uppfattar i stället Kina som landets viktigaste allierade.

Foto: Fabrizio _65/Pixabay

Ledare2020-07-07 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Uppfattningen om USA har, enligt den opinionsundersökning ECFR har gjort i nio EU-länder, påverkats kraftigt negativt. 65 procent av tyskarna uppger sig ha fått en mer negativ uppfattning av USA, en åsikt de delar med 68 procent av de tillfrågade fransmännen och 71 procent av danskarna. ”Européernas tillit till USA är borta”, skriver ECFR. ”Många av dem har blivit förfärade av landets kaotiska hantering av covid-19, bristen på solidaritet som man visade européerna när man stängde sin gräns för Schengenmedlemmar den 12 mars och bristen på ledarskap i att angripa coronaviruset på global nivå.” Samtidigt har Kina och Ryssland, med några få undantag, inte vunnit några sympatier.

När de intervjuade har fått frågan vem som har varit deras lands viktigaste allierade under coronakrisen, har många svårt att komma på någon enda. Det vanligaste svaret i samtliga länder är ”ingen”. I flera av länderna, däribland Tyskland och Frankrike, kommer WHO på andra plats. Även uppfattningen om EU har påverkats negativt.

Men om inte annat så i brist på bättre alternativ hoppas nu en majoritet av de tillfrågade européerna på närmare samarbete inom unionen. Av vårens erfarenheter är det också svårt att dra slutsatsen att allt centralstyrs från Bryssel. På så vis finns både ett upplevt behov av att EU-länderna samarbetar mer, och det är en mindre vanlig åsikt att EU-samarbetet har gått för långt. 

Men att bygga en politik på vårens upplevelser är inte alldeles enkelt. Även om människor i olika EU-länder ser mycket på samma sätt, finns också avgörande skillnader. I länder som har drabbats mindre hårt av pandemin och dess ekonomiska konsekvenser är man både mer benägen att tro på sin egen förmåga att klara kriser och mindre benägen att vilja stödja andra EU-länder. I Danmark säger bara 24 procent av de tillfrågade att de kan tänka sig att dela krisens ekonomiska börda. Och att EU borde samarbeta mer i akuta situationer är inte det samma som ”mer EU” i alla frågor.

Den största utmaningen är dock Italien, där en stor majoritet anser att EU inte tog sitt ansvar under krisen och många bedömer Kina som landets viktigaste allierade. Varken andra EU-länder eller EU som sådant upplevs ha funnits där när krisen var som djupast. Kina var det däremot. ”Detta kan få viktiga konsekvenser för hur Italien positionerar sig inom Europa”, skriver ECFR. Med tanke på att landet är EU:s tredje största ekonomi kan man vänta sig problem därefter.

Daniel Braw är politisk redaktör i Barometern-OT.