Endast det fungerande är gott nog mot covid

Bland nyheter om kungliga covidfall och ökat vårdtryck presenterade regeringen nya åtgärder och snabbtester i äldrevården.

Ställ in shoppingturen, förkunnade statsminister Stefan Löfven inför dagens black friday-rea.

Ställ in shoppingturen, förkunnade statsminister Stefan Löfven inför dagens black friday-rea.

Foto: Jonas Ekströmer/TT/Kollage

Ledare2020-11-27 10:29
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har satts i karantän efter att ha testat positivt för covid-19. Viruset drabbar alla, koja eller slott spelar ingen roll. De goda vaccinnyheterna erbjuder det enda egentliga ljuset i en tid när mörkret tar över både bokstavligt och bildligt samtidigt.

En genomgång i tidskriften Wired visar dock på många tveksamheter kring AztraZenecas vaccin. Datan som ligger bakom företagets påståenden om en genomsnittlig effektivitet på runt 70 procent håller inte måttet och företaget har inte heller agerat ansvarsfullt kring hur man redovisat sin process. Det är ett hårt slag om det till slut skulle visa sig att Astras vaccin inte klarar av att leverera.

Inte så illa kanske för den rikare delen av världen som har råd med de väsentligt mer lovande mRNA-vaccin som Pfizer och Moderna har tagit fram. Men pandemin är global och Astra-vaccinet skulle bli betydligt billigare både att köpa och hantera. Skulle vaccin såsom Astras godkännas innan det levt upp till kraven skulle det riskera att undergräva förtroendet inte bara för covidhanteringen utan för vaccineringar i allmänhet.

Runtom i världen märks redan en utbredd skepticism mot vaccinationer i allmänhet. I Sverige har detta förmodligen ökat efter narkolepsifallen till följd av massvaccineringen 2009 mot svininfluensan. Att i panik tillåta ett vaccin som inte håller måttet skulle kunna bli förödande.

I Sverige skyndar vi dock rätt långsamt. Men regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade på en pressträff i går att så kallade snabbtester nu får användas inom äldrevården samt i hälso- och sjukvården. Dessa kräver mindre resurser och ger resultat mycket snabbare än de traditionella testerna.

Dock kräver de vårdpersonal och är främst tillförlitliga vid höga virusnivåer. Ännu är vi en bit ifrån den typ av snabbtest som pålitligt kan identifiera personer som smittfria och som skulle kunna innebära att människor som vaknar med symtom vet om de kan gå till jobbet eller inte.

FHM presenterade även en prognos som gissar att om alla gör sitt så kan den här vågen toppa redan i december. Det låter hoppfullt och myndigheten har inte den bästa historien vad gäller att förutse utvecklingen av smittspridningen. Men nog vore det glädjande om det pandemiska ljuset återvände innan det faktiska.

Då liksom nu kommer det viktigaste dock vara det egna ansvaret. Det är bara så vi kan vrida utvecklingen åt rätt håll.