Enbuske svarar: Finns ingen mobbning av friskolor

Luleå kommuns arbetsmarknads- och utbildningsdirektör Maarit Enbuske svarar ledarsidan efter anklagelser om mobbning.

Det finns ingen mobbning av friskolor, förklarar Luleå kommuns utbildningsdirektör Maarit Enbuske.

Det finns ingen mobbning av friskolor, förklarar Luleå kommuns utbildningsdirektör Maarit Enbuske.

Foto: Lars-Göran Norlin

Ledare2025-02-20 15:08
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Jag vill bemöta ledaren Luleås friskolemobbning skämmer ut kommunen som publicerades i Norrbottens-Kuriren angående Nya läroverket, NLV, och kommunens agerande. Det är viktigt att klargöra att kommunen inte har laglig rätt att sälja skolmåltider till privata aktörer. Detta skulle konkurrera med den privata marknaden och skapa en orättvis situation för alla fristående skolor och förskolor.

Fristående verksamheter är helt ansvariga för sin egen verksamhet, inklusive skolmåltider. Att kommunen skulle leverera skolmat till NLV skulle innebära en snedvridning av konkurrensen och ge vissa fristående skolor fördelar som andra inte har. Det är därför nödvändigt att upprätthålla en rättvis och likvärdig behandling av alla utbildningsaktörer. 

Jag vill också understryka att kommunen inte har någon avsikt att motarbeta fristående verksamheter. Vi behöver bara ha tydlighet kring våra roller för att säkerställa att alla aktörer kan verka på lika villkor.


Maarit Enbuske, arbetsmarknad- och utbildningsdirektör

Ledarsidan svarar

Det är gott att höra att kommunens tjänstemän inte anser sig driva en agenda mot friskolor. Resultatet talar dock sitt tydliga språk ändå. Kanske är det heller ingen slump att svaret handlar mer om den gamla frågan om skolmaten som är lagd till handlingarna sedan länge och mest togs upp i förbifarten i den aktuella ledaren. Den aktuella frågan om sporthallarna nämns inte med ett andetag.

Kanske beror det på att kommunen inte har lika bra på fötterna där. Att den i sin jakt på saker att försvåra för NLV upptäckte att den kunde säga sig inte få sälja mat till friskolan var förstås turligt för kommunen. Men hanteringen av ärendet visade bortom tvivel att uppsåtet inte var omsorg om det juridiska ramverket.

Över lag är det förstås också av godo att det offentliga inte är inne och konkurrerar på den privata marknaden. Det ska undvikas in i det längsta. Vilket åter för oss till sporthallarna. Det finns ingen påtaglig privat marknad för sporthallar. Det rör sig om offentligt finansierad infrastruktur som alla kommunens invånare har varit med och betalat för och som alla har rätt att ta del av. Att försöka hindra friskolor från att nyttja dem är att styra användningen av kommunens investeringar till vissa invånare och utestänga andra. Där kan vi tala om snedvridning.

Daniel Persson, politisk redaktör