För 70 eller 80 år sedan hade det inte varit märkvärdigt om en svensk politiker hade kunnat recitera just Sven Dufva. Dikten ingick i ”Läsebok för folkskolan” och de mest kända stroferna blev uttryck som de flesta svenskar då kände igen. Till exempel kunde Hasse och Tage bygga en hel sketch på citat ur Runebergs dikt.
Andreas Norlén är dock född 1973 och har inte gått i en skola där lyrik stod högt i kurs. Intresset för poesi är hans eget och nu är han aktuell med ”Talmannens guide till svensk poesi”, utgiven på bokförlaget Max Ström, innehåller 100 svenska dikter från fem sekel.
Vad gäller urvalet erkänner Norlén i förordet att han valt bort dikter som är abstrakta och svårtillgängliga. Han föredrar berättande dikter som bygger på struktur, rytm och ofta rim. Det är dikter som är enklare att komma in i, och antologin passar kanske därför också den som är ovan vid att läsa lyrik. Urvalet skulle även kunna tjäna som en introduktion till svensk poesi, för i samlingen återfinns de flesta av de mest lästa och älskade poeterna och dikterna.
En fråga som infinner sig är om riksdagens talman är i otakt med sin samtid, eller om han faktiskt är lite på framkant. Att lära sig dikter utantill har länge setts som höjden av onödigt vetande. Men i Storbritannien återinfördes recitation av dikter i läroplanen år 2012. Momentet hade då varit borta sedan 1944. Långt ifrån alla brittiska lärare har valt att ha momenten i sin undervisning. Motståndet i den generation lärare som anser sig vara de progressiva är stort.
Men studier av de ungdomar som har fått träna in dikter visar på positiva effekter. Inlärning av poesi ger minnesträning och ökad känsla för språkmelodi. Det ger också ett ökat självförtroende – särskilt för dem som har ett svagt förhållande till språket från början. Kanske viktigast av allt blir en inlärd dikt ett slags emotionellt verktyg. Dikten som du lärt dig utantill finns att ta fram när du behöver den.
Det är egentligen svårt att tänka sig en tydligare motståndshandling i vår samtid än att lära sig en dikt utantill. Att recitera poesi går helt på tvärs med Tiktok-samhället där allt ska gå snabbt, där all kunskap sägs finnas ett knapptryck bort, och där ungdomar kämpar med försämrat arbetsminne. Ett förnyat intresse för att lära sig poesi utantill är måhända precis vad vår samtid behöver.