Framtidens skola dras tillbaka. Fattade beslut som inte har genomförts kommer att avbrytas. En ny och grundligare utredning med externa inslag ska göras, framför allt för centrum, Stadsön och Tuna. Det är en ordentlig eftergift som Socialdemokraterna och Moderaterna presenterade på gårdagens pressträff.
Hur resultatet i folkomröstningen ska hanteras är ingen enkel fråga och något som ingen bör avundas de ansvariga. Omröstningen gav ett tydligt resultat men hade ett lågt deltagande. Båda omständigheterna pekar ut tydliga riktningar, dessvärre motstående.
S och M gör med det nu givna faktiskt sitt yttersta för att behandla alla väljare med respekt. Att göra en ny utredning för att få ett bättre och mer respekterat underlag är klokt. Att därmed effektuera beslut skulle vara förolämpande och förmodligen förödande för framför allt S så det beslutet följer logiskt av det första. Men det är även ett sätt att gå folkinitiativet till mötes. Utan att för den delen ge upp viktiga principer. Skolan måste vara till för eleverna. Det får inte hamna i skymundan. Och omständigheterna är alltjämt vad de är, dessa kan ingen ändra på.
Moderaternas oppositionsråd Anders Josefsson presenterade under pressträffen en särskild lönesatsning mot kommunens lärare. På så sätt ska man öka kommunens attraktionskraft som arbetsgivare. Det är en god satsning och bör påverka möjligheterna att rekrytera behöriga lärare. Men nog kan man tycka att det borde ha gjorts tidigare.
Även beskedet att man ska se över möjligheterna att göra en permanent förskola av Vitåskolan är ett uppenbart försök att mäkla fred med den passionerade men numerärt underlägsna opinionen. Frågan är om det kommer att fungera.
Förhoppningsvis gör beskedet det. Det är ett väl avvägt agerande som aldrig hade blivit av utan det otroliga engagemang som folkinitiativet har uppvisat. Och det belönas också.
Att med 30 procent av invånarna bakom sig kräva att få precis som man vill vore mer än magstarkt. Ja, man vann folkomröstningen – men med påtagliga förbehåll. Lika illa som att vara en dålig förlorare är att vara en dålig vinnare. Detta är inte allt man hade velat få men det är ett rimligt utfall. Det kan man vara både stolt och nöjd över.
Den stora frågan är ju inte hur någon ska få som de vill utan hur kommunen gemensamt kan gå framåt igen mot en skolstruktur som tjänar hela kommunen och alla våra elever. Utifrån detta är beskedet faktiskt riktigt bra.