En ordentlig utredning är på sin plats

Mer kunskap skadar inte, men gissningar kan göra det när det handlar om liv och död.

Socialdemokraterna bör lyssna på sitt ungdomsförbund om narkotikapolitiken, mer kunskap är sällan av ondo.

Socialdemokraterna bör lyssna på sitt ungdomsförbund om narkotikapolitiken, mer kunskap är sällan av ondo.

Foto: Maja Suslin/TT

Ledare2021-07-30 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Narkotikadödligheten i Sverige är högst i Europa, enligt en rapport från EU:s narkotikabyrå. Sverige har fyra gånger högre dödlighet än EU-genomsnittet. Någonting står inte rätt till.

Riksdagen har därför krävt en utredning av hela narkotikapolitiken, men den verkar inte bli särskilt grundlig eller förutsättningslös. Regeringen vägrar utvärdera lagen som kriminaliserar eget bruk, som gör det straffbart att bruka narkotika.

Socialminister Lena Hallengren (S), som flitigt brukar hänvisa till Folkhälsomyndigheten, Fohm, när det gäller pandemifrågor, slog dövörat till när samma expertmyndighet sa att narkotikastrafflagen och förbudet mot eget bruk av narkotika behöver utvärderas. 

Det är vanskligt att inte ta myndigheters ord med större vikt och selektera information på det sättet. Det är inom myndigheter expertisen finns, inte i politiken.

Fohm menar att det saknas kunskap om vilka positiva och negativa effekter lagstiftningen har. Även Sveriges kommuner och regioner, SKR, vill se en utvärdering. Motivet är att undersöka om narkotikastrafflagen hindrar missbrukare från att söka hjälp av rädsla för att bli straffade.

Det är en känslig fråga, men att utvärdera en lagstiftning är inte samma sak som att vilja ändra eller avskaffa den. Det betyder bara att man får en ökad förståelse för vad den leder till i praktiken. Utifrån detta får man sedan hantera olika politiska målkonflikter.

Kristdemokraterna ville se en utvärdering 2019, även om de inte vill avkriminalisera. Om man ska göra en ordentlig översyn så ska allt vara med på bordet, annars är det inte seriöst, var resonemanget. Det ligger en del i det.

Utredningen skulle kunna visa att nuvarande lagstiftning är ändamålsenlig och har goda effekter, vilket i så fall skulle vara ett starkt argument för att hålla fast vid den inslagna vägen. Men den kan också visa att kriminaliseringen inte gett önskat resultat och är skadlig för människor. Då är det fortfarande möjligt att hålla fast vid den lagstiftning vi har, om man vill det.

I helgen förväntas Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, fatta beslut om att de ställer sig bakom en förutsättningslös utredning av hela narkotikapolitiken som också omfattar en utvärdering av kriminaliseringen (SvD 26/7).

Om SSU fattar det beslutet bör Socialdemokraterna lyssna på sitt ungdomsförbund. För de har då rätt i sak: mer kunskap skadar inte, men gissningar kan göra det.