En opraktisk utbildning är inte värd mycket alls

Granskningen av Praktiska gymnasiet visar som allra minst en skola som måste agera omedelbart för att förtjäna sitt förtroende.

Det är nu upp till skolan att visa att man faktiskt förtjänar elevernas framtida förtroende.

Det är nu upp till skolan att visa att man faktiskt förtjänar elevernas framtida förtroende.

Foto: Alice Sangwill

Ledare2022-11-08 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Tydligen har elever sökt sig till Praktiska gymnasiet för att den utlovat mycket praktik. Skolan ska ha annonserat om så mycket som 50 procent praktik vilket ju är väldigt mycket under alla omständigheter. Men bara namnet ger ju onekligen bilden av att här satsar vi på praktik, på det hantverksmässiga traderandet av yrkeskunskap.

Kontrasten till elever som går tredje året och dittills enbart har haft åtta eller nio veckor praktik är kraftig. Skolan säger själv att den insett att man inte kan bedriva transportprogrammet som ett lärlingsprogram. Vill man vara välvillig kan man konstatera att även en del goda idéer inte går att genomföra och att det är gott att skolan har insett och eventuellt även lärt av detta.

Vill man vara mindre välvillig kan det lika gärna ha handlat om att man inte lyckats genomföra det så väl som man hade tänkt. Skolan verkar ju ha svårt att leverera även annat till eleverna. Praktik i vanlig omfattning till exempel. Eller vanlig, hederlig lärarledd undervisning. Eller körutbildning.

Ingen av avgångseleverna har fått CE-kort, behörighet att köra lastbil med tungt släp, och verkar heller inte kunna uppnå det. Det är en stor sak på transportprogrammet. Att rektorn inte bara inte är medveten om situationen utan till och med tycker att det verkar främmande, han är förvånad, säger väldigt mycket. Det ger verkligen inte bilden av en fungerande skola.

Om granskningen ger en rättvisande bild, vilket allting hittills tyder på, är det ett enormt svek mot eleverna. Det ser rent oseriöst ut, så här får det helt enkelt inte gå till. Det är bra att Transportstyrelsen har beslutat sig för att granska skolan, och att Skolinspektionen ska granska huvudmannen nästa år. Granskningen torde ge goda skäl för myndigheten att särskilt granska skolan i Luleå också. Det verkar behövas. Eftersom Praktiskas skola i Skellefteå granskades av Transportstyrelsen i fjol och fick svidande kritik utan att man verkar ha tagit till sig särskilt mycket finns det anledning att tro att man behöver en hårdare piska för att nå fram.

Att välja att gå en utbildning är att ge en skola ett stort förtroende. Eleven, och dess föräldrar, lägger då sin framtid i utbildarens händer. Det kan vara krävande att leva upp till, men det är ett ansvar som en skola måste ta. Av allt att döma har Praktiska gymnasiet inte gjort det. Något som bör få seriösa konsekvenser.