Nationalekonomer är inte som alla andra. En vanlig människa av kött och blod har känslor och ambitioner, mål och drömmar som styr både åsikter och handlande. Alltför ofta saknar nationalekonomer dessa egenskaper och betraktar världen blott utifrån siffror, tabeller och algoritmer. Då är det heller inte konstigt att det blir fel ibland.
Den kanske största skillnaden, rent praktiskt, mellan nationalekonomen och en vanlig homo sapiens är förmodligen synen på fastighetsskatten. Den senare vill generellt skapa en trygghet för sig själv och sin familj genom att äga sitt boende, att ha något eget. En borg om man så vill, där man både har trevligt tillsammans och är skyddade från omvärldens fasor. Eget ägande skapar incitament till bevarande och förvaltande på ett sätt som ett hyresförhållande aldrig kan göra. Båda individen och samhället i stort tjänar på att fler äger sitt boende.
Finanspolitiska rådets förslag på en ny fastighetsskatt är en del av ett större reformprogram för ett enklare skattesystem. Flera framstötningar har gjorts på senare år från rödgrönt håll om värdet av att återinföra fastighetsskatten, som ju avskaffades av alliansregeringen 2008 och ersattes av en kommunal fastighetsavgift. Risken är påtaglig att regeringen kommer att försöka genomföra detta förslag i den stora skattereform som januariöverenskommelsen föreskriver.
Argumenten för är som vanligt att dyra villor är att har man råd med ett dyrt boende har man råd med en dyr skatt. Ett slags jämställdhetsreform. Det är rent nonsens. Det finns förstås de som knappt skulle märka av att skatten återinförs. Men för det stora flertalet skulle det få högst kännbara konsekvenser.
Rådets förslag är att ta in 37 eller 45 miljarder årligen med den nya fastighetsskatten. Det är inga småsummor man vill klämma småhusägare och bostadsrättsinnehavare på.
Enligt förslaget skulle den om äger en bostad med ett taxeringsvärde på två miljoner, nuvarande fastighetsavgiften ligger på 8 049 kronor per år, drabbas av en extra kostnad på nästan 1 000 kronor i månaden. För ett småhus med taxeringsvärde på fem miljoner skulle skatten landa på 48 500 kronor jämfört med dagens 8 049. Det skulle vara en höjning på över 3 000 kronor i månaden. Och för vad? För att man äger sitt boende.
Att ha ett hus ger inga intäkter, i regel snarare tvärtom. Men det är något eftersträvansvärt som politiken bör underlätta och möjliggöra snarare än att förhindra. Att återinföra fastighetsskatten är oacceptabelt.