Bortsett från det uppenbart verklighetsfrämmande i situationen som vi alla genomlever har det ur mitt perspektiv varit en fantastisk första månad här på Kuriren. Jag älskar tidningsredaktioner, det är något speciellt över dem och denna är inget undantag.
Inte minst har det varit roligt att ha kollegor igen. För den som har frilansat ett tag är det en verklig lyx. Utöver att de är trevliga är de fantastiskt kunniga och engagerade. Utan dem hade det varit omöjligt att komma in i jobbet så fort. Självklart har även Johan Eriksson varit en viktig del av detta.
Jag har givetvis kämpat för att också hinna ta in så mycket av Luleå utanför Mediehuset som möjligt. Jag hann träffa en del folk innan krisen tog över och jag hann se Luleå säkra ligasegern mot Rögle. Då köpte jag även en halsduk som jag nu envist går omkring med i Umeå för att kurera min bortlängtan.
Lyckligtvis har jag att sysselsätta mig med även om jag just nu jobbar hemifrån. Jag tror på kontinuitet och har styrt upp det så att utrikeskrönikor numera alltid publiceras på tisdagar. Den andra externa krönikan publiceras på fredagar. Varannan vecka är det Maria Eriksson och varannan vecka är det Svenska Nyhetsbyrån roterande schema av krönikörer.
Ett nytt inslag är att vi nu publicerar en mängd ledare direkt på nätet. Jag lägger ut en till två texter där dagligen. Har du inte för vana att titta till opinionsdelen på hemsidan så börja göra det – mer för pengarna. På fredagar lägger jag också ut den veckovisa genomgången av utländska ledarsidor som försvann när tidningen gjordes om. Nu gör den digital comeback.
Ledarsidan har även skaffat en Facebooksida med namnet "Norrbottens-Kuriren Ledare". Jag hoppas att den ska fungera som en brygga mellan redaktionen och er läsare. Självklart lägger jag upp länkar till våra texter, men också snabba kommentarer till nyheter, lägg gärna till dina egna. Även andra reflektioner förekommer. Jag kommer inom kort att börja experimentera med livesändningar. Det är en experimentverkstad, finns tiden kan vi testa vad som helst. Säg till om du har en idé. Jag är alltid öppen för inspel.
Jag vill också passa på att tacka alla som har hört av sig. De flesta har varit väldigt positiva, några har varit låt oss säga mindre positiva. Det är som det ska med andra ord. Jag är väldigt tacksam för och gör mitt bästa för att svara alla som hör av sig.
En fråga jag fått flera gånger är hur ledarsidan kan understå sig att dryfta kritik i tider som dessa. Det är värt att förklara. Inte minst för att ledarsidan verkligen har varit kritisk. Mot regeringen, oppositionen, Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och så vidare.
Kritik är ovärderligt. Ett av skälen till att öppna samhällen är starkare är den fria debatten. Den är ett offentligt responssystem som hjälper inte minst beslutsfattare och byråkrater att ut- och omvärdera sina förslag och handlingar. Att strypa den funktionen vore skadligt under de bästa av omständigheter och katastrofalt i ett krisläge.
När ett förslag, ett agerande eller en åtgärd kan få skadliga konsekvenser är det därför också en plikt att påtala detta. Det innebär inte ett tvång för någon att anpassa sig men det skapar ett bredare underlag för bedömningen. I alla lägen ska dock kritik vara saklig, uttryckligt motiverad och underbyggd.
Det finns också en svårighet i att hålla en balans på sidan. Det skulle lätt kunna bli enbart coronatexter. Men det sker mycket annat som är värt att kommentera också. Inte minst sådant av lokal betydelse. Jag försöker balansera detta efter bästa förmåga. Men tveka inte att höra av dig om du tycker att jag har missat något. Det kanske jag har.