Men först att läggas ned blir Västerås flygplats, efter att Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet i kommunen kommit överens om beslutet. Själva nedläggningen kommer att dröja några år, men kommunen har fullt förståeligt tröttnat på förlusterna.
Till skillnad från många andra regionala flygplatser, som inte ägs av staten, har Västerås i dag bara flyglinjer utomlands, till Storbritannien och Spanien. Närheten till Arlanda och goda förbindelser med tåg gör att förlusten av flygplatsen inte blir fullt så stor som på orterna där alternativen till flyget är betydligt sämre.
Vad värre är försvinner med nedläggningen inte bara möjligheten till solsemester eller affärsförbindelser. Om flygplatsen helt tas ur bruk förloras också en bas för ambulansflyg, landets största flygskola och den landningsbana som användes flitigt av italienska brandflyg under skogsbranden i Västmanland 2014. Värt att notera är också att flygplatsen som läggs ned inte hör till en mindre ort, som vi är vana vid, utan tvärtom till den ledande regionstaden som borde ha gynnats av urbaniseringen.
Det är dock svårt för en kommun att fortsätta stödja en verksamhet som inte klarat av att nå ägarkravet på maximalt 20 miljoner kronor i underskott 2019. För landet som helhet är förlusten heller inte lika förödande som den hade varit för andra regionala flygplatser som dessutom behövs för inrikes resor. Men icke desto mindre är nedläggningen i Västerås en förlust som drabbar långt fler än en enskild kommun. När mångfalden av flygplatser sjunker gör motståndskraften, i synnerhet kring huvudstaden, detsamma.
Nedläggningen i Västerås kan också vara illavarslande för fler regionala flygplatser. Sett till passagerarantal var Västerås förluster mellan 2018 och 2019 relativt små, jämfört med många andra. Flygplatserna i exempelvis Jönköping, Karlstad och Trollhättan-Vänersborg har upplevt betydligt större minskning av passagerare under samma period, av olika skäl. Därtill har Västerås flygplats visserligen haft effektivitetsproblem, men nog finns risken att fler behöver ge sig för flygskatt, flygskam och indragna flyglinjer.
Det är både praktiskt och kostnadseffektivt att ha flygplatser som står beredda för ambulans- och brandflyg, samt försvaret, och som under tiden kan användas för kommersiellt flyg. Men om flygplatserna inte bär sina kostnader och hotas av nedläggning kan det finnas anledning för staten att se över om de bör räddas, inte minst av beredskapsskäl.
Västerås flygplats innebär inte den största möjliga förlusten. Men nu finns det god anledning att, när nedläggningen väl sker, se över vad konsekvenserna blir. Oavsett hur goda alternativen är kan det aldrig vara positivt att gå miste om ett kommunikationsmedel.
En landningsbana har gått förlorad
Bland Sveriges regionala flygplatser har många drabbats av stora förluster de senaste åren.
När Västerås flygplats tas ur bruk försvinner möjligheten att använda den för många ändamål. Här ses svenska trupper borda ett plan till Afghanistan på Västerås flygplats 2009.
Foto: Per groth / TT /
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.