En fråga ärkebiskopen borde ha fått av SVT

Intervjuprogrammet SVT 30 Minuter brukar vara bra. Men ärkebiskop Martin Modéus fick onödigt triviala frågor när han var gäst.

Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus är en begåvad man och hade kunnat diskutera betydligt mer intressanta frågor än de han fick i SVT.

Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus är en begåvad man och hade kunnat diskutera betydligt mer intressanta frågor än de han fick i SVT.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2023-12-18 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Efter att ha fått förklara Svenska kyrkans syn på flyktingar och kriget mellan Hamas och Israel vidtog något av en svensk paradgren. Programledaren Anders Holmberg förhörde ärkebiskopen om dennes personliga tro när det gällde saker som big bang, jungfrufödsel och uppståndelsen. Modéus svarade tålmodigt, som om han hade en brådmogen konfirmand framför sig. 

Sedan var programmet slut. Tyvärr måste man konstatera att SVT missade en chans att ge tittarna en bild av vad de utmaningar som ärkebiskopen och Svenska kyrkan just nu står inför.

En självklar fråga till ärkebiskopen borde till exempel ha varit varför människor har slutat gå på söndagsgudstjänsterna.

Pandemin förefaller nämligen ha varit något av en så kallad tipping point för det traditionella gudstjänstbesökandet i landet. Deltagandet i söndagarnas huvudgudstjänster har enligt Svenska kyrkans egen statistik inte återhämtat sig efter pandemin. År 2019 registrerades nära 3,4 miljoner besök. Under pandemin sjönk antalet till 1,6 miljoner år 2021. Första året efter pandemin 2022 gick det visserligen uppåt men det registrerades ändå bara 2,3 miljoner besök vid söndagarnas huvudgudstjänster. Svenska kyrkan kan alltså ha förlorat nära en tredjedel av sina söndagsbesökare under pandemin.

Nu i adventstider räknar många församlingar oroligt gudstjänstdeltagare. Hur kommer 2023 års siffror att se ut? Kommer man att hämta upp lite av pandemitappet eller handlar det om en permanent nedgång? Frågan om det minskade deltagandet i söndagsgudstjänsterna är central för den handlar om kyrkans kärnverksamhet. 

En trend som många också talar om är att det den här gången är att människor på landsbygden slutat att gå till kyrkan. De stora stadsförsamlingarna klarar sig bättre eftersom de har resurserna att komplettera det traditionella gudstjänstfirandet med olika specialevenemang. En slags konsumentanpassning som delvis döljer vidden av tappet.

Men att kyrkan tappar landsbygden är en betydande samhällsförändring. Den kan också kopplas direkt tillbaka till sammanslagningarna i storpastorat och till den medvetna minskningen av gudstjänster i mindre församlingar. Är det så att Svenska kyrkan nu ser konsekvenserna av tidigare prioriteringar?

Det hade varit intressant att höra hur ärkebiskopen arbetar med de här frågorna. Och mer relevant än hur han ser på big bang.